Τις ταινίες Argo Navis,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου και Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, επέλεξε να βραβεύσει το κοινό στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Τα βραβείο κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45’ απονεμήθηκαν για ελληνική παραγωγή στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου και για ξένη παραγωγή στο φιλμ Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν.

Ένα ταξίδι με μια προϊστορική πεντηκόντορο από το Βόλο στην αρχαία Κολχίδα, μια ορχήστρα από την Παραγουάη που ανακυκλώνει την ελπίδα και ερμηνεύει την «ωδή στη χαρά» με ...τενεκεδένια βιολιά, οι επτά σονάτες για πιάνο που έγραψε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν της Τσεχίας ο κρατούμενος συνθέτης Βίκτωρ Ούλμαν, ένα ντοκιμαντέρ για ένα άλλο επικό ντοκιμαντέρ (Shoah) «για το μεγαλύτερο κακό της σύγχρονης εποχής», τα σημάδια τ΄ουρανού στην Αμοργό, τα προσφυγόπουλα της Συρίας που ζουν στο Λίβανο, είναι μερικές μόνο από τις «εικόνες του 21ου αιώνα» που επέλεξαν κοινό και κριτικοί.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβεία Fipresci

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα σημάδια του ουρανού σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα) 

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που έκανε σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

Στο ντοκιμαντέρ Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

Βραβείο της WWF

Στην ταινία Ραγδαίος αφανισμός σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ) από την ενότητα του φεστιβάλ: «Περιβάλλον»

Βραβείο Βουλής των Ελλήνων

Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» απονεμήθηκε σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης»: Ludlowοι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα).

Βραβείο Docs in progress

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ είναι χορηγία της post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Ερτ - βραβείο Doc on Air

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε  δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ. 

Το κέρδισε το φιλμ Debut, Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

Βραβείο Edn 2016

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ.

Το 12ο Βραβείο του EDN πήρε η Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ. 


Πηγή: efsyn.gr