«Χαίρε, Καίσαρ!»: Έρχεται στους κινηματογράφους η νέα ταινία των αδελφών Κοέν - Ειδήσεις Pancreta

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου έρχεται στους κινηματογράφους η νέα ταινία τωναδερφών Κοέν «Χαίρε, Καίσαρ!». Στην καυστική κωμωδία που αποτίνει φόρο τιμής στη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ πρωταγωνιστούν οι Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Άλντεν Έρενραϊχ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τίλντα Σουίντον, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Ρέιφ Φάινς και Τζόνα Χιλ.

Η νέα ταινία των, βραβευμένων τέσσερις φορές με Όσκαρ, αδερφών Κοέν είναι μια καυστική κωμωδία, μια σάτιρα των χολιγουντιανών ηθών της δεκαετίας του '50.

Έτσι, στην ταινία, παρακολουθούμε (με τον μοναδικά ανατρεπτικό και «πειραγμένο» τρόπο που γράφουν οι αδελφοί Κοέν τα σενάριά τους) μια ημέρα στη ζωή και το έργο του Έντι Μάνιξ, που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη στο Χόλιγουντ ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρς, φροντίζοντας να μένουν τα άπλυτά τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η απαγωγή του διάσημου πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail Caesar!» από τα γυρίσματά της, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη του νήματος της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

Σημειώνεται πως η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ και ταυτόχρονα μας αποκαλύπτει τον τρόπο που ο μηχανισμός της κινηματογραφικής βιομηχανίας έφτιαχνε την εικόνα των σταρς και φρόντιζε να μη βγαίνουν στη φόρα τα «άπλυτα» των λαμπερών αστέρων της μεγάλης οθόνης.

«Στις ημέρες μας, είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το να γνωρίζουν οι πάντες τα πάντα για τους ηθοποιούς και την προσωπική τους ζωή. Εκείνη την εποχή, το κοινό ήθελε να πιστεύει πως οι σταρς ήταν από έναν άλλο κόσμο και πως ήταν, όντως, τόσο λαμπεροί και άψογοι όπως τους παρουσίαζε το σύστημα. Τα στούντιο έκαναν τα πάντα να προστατεύουν τα "τρόπαιά" τους. Οι ηθοποιοί ήταν σαν να τους ανήκαν και μπορούσαν να τους δανείσουν όπου κι όποτε εκείνα ήθελαν. Από τη μία όλη αυτή η «υπερπροστατευτικότητα» ήταν δίχτυ ασφαλείας για τους ηθοποιούς, αλλά και αποπνικτικό συνάμα.» επισημαίνει η Σκάρλετ Τζοχάνσον (η οποία είχε παίξει, σε ηλικία 15 ετών, στην ταινία των Κοέν The Man Who Wasn’t There).

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε στους αδερφούς πριν από μια δεκαετία και ο Τζορτζ Κλούνεϊ είπε αμέσως το ναι, ενώ δούλευε σε άλλη ταινία των αδερφών, δίχως να υπάρχει καν ακόμα κάποιο προσχέδιο σεναρίου. Άλλωστε ο ρόλος του «χαζού» στις ταινίες των Κοέν είναι κάτι που για εκείνον είναι παιχνιδάκι (O Brother, Where Art Thou?, Intolerable Cruelty, Burn After Reading), μονάχα που σε αυτήν την ταινία ο ήρωας ξεπερνά κάθε προηγούμενο… Κι όταν οι Κοέν τελικά κατέληξαν και στο υπόλοιπο all star cast της ταινίας, Τζος Μπρόλιν (συνεργάτης τους χρόνια), Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τίλντα Σουίντον, Τσάνινγκ Τέιτουμ (σε πρώτη συνεργασία και σε μοναδικά χορευτικά κέφια), Τζόνα Χιλ, Ρέιφ Φάινς (στην πρώτη του συνεργασία με τους Κοέν) και το ανερχόμενο αστέρι Άλντεν Έρενραϊχ (ο 27χρονος ηθοποιός που έχουμε δει στις ταινίες Stoker, Beautiful Creatures, Blue Jasmine) το σενάριο πήρε σάρκα κι οστά κι αυτό γιατί «Αν περιμέναμε κι άλλο όλοι οι ηθοποιοί που θέλαμε για την ταινία θα ήταν πια πολύ μεγάλοι για τους ρόλους.» σχολίασαν οι αδερφοί.

Όσον αφορά τη σχέση των ηθοποιών με τους δημιουργούς, όλοι οι ηθοποιοί που έχουν συνεργαστεί μαζί τους έχουν να πουν κι έναν καλό λόγο για τον τρόπο εργασίας των αδερφών Κοέν.

Όταν παραδίδουν το σενάριο, δεν ακολουθούν απανωτές διορθώσεις του, ενώ όταν γυρίζουν σκηνές, ξέρουν πάντα τι θέλουν να γυρίσουν και δεν έχουν, στο τέλος, αχρησιμοποίητο υλικό. Με άλλα λόγια, δημιουργούν ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας τους ηθοποιούς να προτείνουν και δικές τους ιδέες.


Πηγή: koutipandoras.gr