Ξεκινάει το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων - Ειδήσεις Pancreta
Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Χανιά, από τις 21 έως και τις 31 Οκτωβρίου, το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ενώ όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, κατά την διάρκεια του θα προβληθούν 140 ταινίες.

Η προβολή των ταινιών θα γίνεται κάθε βράδυ από τις 8 έως τις 10, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά σε προστατευμένο περιβάλλον, στο www.chaniafilmfestival.com.

«Το φεστιβάλ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που στηρίζει η Περιφέρεια», δήλωσε δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υλοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός από εργαστήρια και masterclasses, σε φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον, και ειδικά εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για όλους τους φίλους του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών του Δήμου Χανίων Γιάννη Γιαννακάκη, «το φεστιβάλ μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες “ταξιδεύει” παντού και γίνεται διεθνές».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική διάσταση του φεστιβάλ επισημαίνοντας ότι « είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από το φεστιβάλ προβάλλονται εργασίες παιδιών σχολικών μονάδων».

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι όλες οι δράσεις του 8ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων σχεδιάζονται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την προστασία από την διάδοση του Covid19. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και θερμομέτρηση, ενώ για όλες τις δράσεις θα είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής και η κράτηση θέσης.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με ελεύθερη είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ ενώ όπως επισήμανε ο γραμματέας του Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου Μανώλης Κελαϊδής, «το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός».

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, με μια ταινία-ντοκιμαντέρ, σε πρώτη προβολή, με τίτλο «Μελίνα- Γεννήθηκα Ελληνίδα», παραγωγή της COSMOTE TV.

Παράλληλα στους δύο ορόφους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, φιλοξενείται, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων, μια μεγάλη έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη που περιλαμβάνει κινηματογραφικές και θεατρικές αφίσες, φωτογραφίες από τις καλλιτεχνικές και πολιτικές δραστηριότητές της, δίσκους μουσικής, σπάνια θεατρικά προγράμματα, περιοδικά και αποκόμματα εφημερίδων, απ' όλο τον κόσμο. Το υλικό καλύπτει τη χρονική περίοδο 1920 -1994

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επετειακό βιβλίο που φέρει το όνομά της Μελίνας Μερκούρη με υπότιτλο, «όταν στην Ελλάδα ο Πολιτισμός έγινε πρωτοσέλιδο».

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού, και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Υποστηρίζονται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ και πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και έχουν την συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

Εργαστήρια και Master Classes

Εννιά Μaster Classes και εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για τους φίλους του ανακοίνωσε το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που θα διεξαχθεί φέτος από τις 21 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

  • «Δυναμώνοντας τη φωνή των παιδιών. Μιλώντας για μια δημοκρατική-ανθρωπιστική παιδεία». Εμψυχώτρια : Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός
  • «Τα σενάρια στα κινούμενα σχέδια». Εμψυχώτρια: Αναστασία Δημητρά, animator

Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ

  • «Φιλμογραφώντας την πραγματικότητα». Εμψυχώτρια : Ιρίνα Μπόικο, Σκηνοθέτης
  • «Συμμετέχω στην κριτική επιτροπή ενός φεστιβάλ κινηματογράφου». Συντονιστές Εργαστηρίου: Ρόμπυ Εξιέλ - κριτικός κινηματογράφου μέλος, Άγγελος Κοβότσος - σκηνοθέτης, Νίκος Τζαγκαράκης - κριτικός κινηματογράφου
  • «Πορείες λαβυρίνθου». Εμψυχώτριες : Άννα Νεμπαυλάκη , Εκπαιδευτικός, Σοφία Μαρία Ξενάκη, εικαστικός και performer. Μαρία Δρακάκη, εκπαιδευτικός Σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής
  • «Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο – Ανακαλύπτοντας την απόλαυση της Γραφής». Εμψυχωτής : Σταύρος Γρόσδος, Δρ. Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση
  • «Ο Ηθοποιός στον Κινηματογράφο». Μια συζήτηση με την ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη
  • «Οι Μικρές Υιοθεσίες στο Ανθρωποκεντρικό Ντικιμαντέρ». Masterclass του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη
  • «Απάντηση: Δημοκρατία». Εμψυχωτές : Μαρία Δρακάκη και Αριστόκριτος Τομαζινάκης, εκπαιδευτικοί

Σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Τα Master Classes και τα εργαστήρια μπορούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή σε όλα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής ΑΙΤΗΣΗΣ.

Μπορείτε να δείτε περιγραφές των εργαστηρίων και να δηλώσετε συμμετοχή ηλεκτρονικά στο https://www.chaniafilmfestival.com/masterclasses2020/

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορούν να το παρακολουθήσουν οι φίλοι μας σε όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά – σε προστατευμένο περιβάλλον – στο www.chaniafilmfestival.com.

Μέρος αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστεί και στο φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθημερινά 8.00 μ.μ. -10.00 μ.μ., καθώς και σε ειδικές προβολές που έχουν προγραμματιστεί. Αναλυτικά, θα υπάρχει ειδική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες από το site του Φεστιβάλ.


Πηγή: pancreta.gr