"Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα" - Μία ποιητική πρώτη αγάπη - Ειδήσεις Pancreta

Όσα η καρδιά μου στην Καταιγίδα... Μία ιστορία για έναν καταστροφικό έρωτα που αναπτύσσεται στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας μικρής κοινωνίας σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Ο Γιώργης, έφηβος (ή μήπως παιδί ακόμα;), αγάπησε τη Βαγγελιώ, μια γυναίκα μεγαλύτερη σε ηλικία. Το καθηλωτικό θεατρικό έργο του Άκη Δήμου βασίζεται στη νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη "Πρώτη Αγάπη". 

"Τι είναι η αγάπη; Ξέρεις; / Αναπνοή. / Και το φιλί τι είναι;/ Τσίμπημα πεταλούδας/Και ποια είναι του φιλιού η καλύτερη ώρα;/Μεσάνυχτα, που χαμηλώνουν τ'άστρα/ Και πότε μεγαλώνει το γέλιο του ανθρώπου;/Όταν ξαστερώνει η καρδιά του/Και πώς αλλιώς τη λένε την καρδιά;/Δόλωμα για το θαύμα/Και τι είναι θαύμα;/Το κορμί,/Και του κορμιού η άκρη;/Εκεί που πνίγεται η στιγμή:ένα ρυάκι ασπρο"

Το έργο ανεβαίνει στο θέατρο Τέχνης από την ομάδα bijoux de kant και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Σκουρλέτης. Οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης (ανάμεσα τους και η Τάνια Τσανακλίδου) με τη βοήθεια ενός σκηνικού που θυμίζει λαϊκό σπίτι της αγροτικής υπαίθρου, ξετυλίγουν ποιητικά πάνω στη σκηνή τα λάθη, τα πάθη και τους δαίμονές τους, σε μία ιστορία γεμάτη νεράιδες, γκρεμούς, ακροβασίες, κυνήγι και καταπιεσμένα ένστικτα. 

Το έργο ανασυνθέτει την ατμόσφαιρα της εποχής και σε αρκετά σημεία μοιάζει με ποίημα. Μία ερωτική περιπέτεια που είναι καταδικασμένη στην αρρώστεια και το θάνατο, όμως μοιάζει τόσο ζωντανή. Ο πρωταγωνιστής πορεύεται προς την ερωτική ωρίμανση, ενώ η αγαπημένη του μαραζώνει νικημένη από την αρρώστια, την απουσία, τον χρόνο, τα όνειρα. 

Η ιστορία του Γιώργη και της Βαγγελιώς βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης, όμως και τα άλλα δύο πρόσωπα καθορίζουν την εξέλιξη και βάζουν προς διερεύνηση ζητήματα για τη σεξουαλική ταυτότητα, το φύλο, τη μοναξιά, την απομόνωση, την ηλικία.

Τι είναι τελικά η πρώτη αγάπη; Πως ξεπερνιέται και πως συμφιλιώνεται κανείς μαζί της; Τι μνήμες, όνειρα και απωθημένα κουβαλάει μέσα στο χρόνο; 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Σκουρλέτης σημειώνει για το έργο: «Ο Γιωργής βρέχεται από μια θάλασσα κι ανεβαίνει ένα βουνό για να στεγνώσει. Αυτή ήταν η εικόνα που καρφώθηκε στην καρδιά μου, διαβάζοντας την «Πρώτη αγάπη». Αυτήν την εικόνα ακολούθησε πιστά κι ο λόγος του Άκη Δήμου, που ανέλαβε να συνομιλήσει με τον Ιωάννη Κονδυλάκη, παραδίδοντας ένα νέο έργο, το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα». Η σκηνοθεσία ακολουθεί την υγρή γραμμή της επιθυμίας, το αδύναμο φωτάκι που μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα, λέξη τη λέξη σε μαύρο ήλιο. Σκηνοθετώ ακραία καιρικά φαινόμενα σ’ αυτή την παράσταση. Σκηνοθετώ απόκρημνα τοπία και επιθυμίες, ένα βήμα πρίν τον γκρεμό. Γνώριμοι τόποι για την bijoux de kant που συχνάζει σε βυθούς και γυμνά βράχια". 

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

Σκηνική Σύνθεση των bijoux de kant 
Διαρκεια : 85 ' 
Σκηνοθ.: Γ. Σκουρλέτης 
Ερμηνεύουν: Τ. Τσανακλίδου, Λ. Δροσάκη, Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Αγγελής


Πηγή: koutipandoras.gr