Οι «Παρτιζάνοι των Αθηνών» προβάλλονται τώρα online - Ειδήσεις Pancreta

Η τέχνη και ακόμη ειδικότερα η πολιτική τέχνη δεν μπορεί να υπάρξει παρά αν έχει δέκτες τους πάντες και έτσι οι δημιουργοί της ταινίας οι «Παρτιζάνοι των Αθηνών» (2018), Ξενοφώντας Βαρδαρός και Γιάννης Ξύδας παίρνουν την απόφαση σε αυτούς τους ανήσυχους καιρούς να την προσφέρουν δωρεάν στο κοινό.

«Στις 3 Μαρτίου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια, από τότε που οι Παρτιζάνοι των Αθηνών προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.» δηλώνουν με ανακοίνωση τους.

«Έκτοτε ακολούθησαν εκατοντάδες προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, στη δημόσια τηλεόραση – ΕΡΤ2, σε δήμους, στέκια, εκπολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία και άλλους φορείς. Το σκεπτικό μας ήταν να είναι διαθέσιμο σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους, προκειμένου να αποτελέσει ένα έναυσμα συνάντησης, ζύμωσης, ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου σε σχέση με την περίοδο της Κατοχής, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στα δύο αυτά χρόνια το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και του εξωτερικού και αγκαλιάστηκε από νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, κάτι που μας έδωσε έναυσμα να προχωρήσουμε στη δημιουργία του επόμενου ντοκιμαντέρ μας.

Καθώς οι «Παρτιζάνοι των Αθηνών» ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από κόσμο που δεν του ήταν προσβάσιμο τόσο καιρό να ανέβουν online, αποφασίσαμε να τους διαθέσουμε στα ελληνικά και με αγγλικούς υπότιτλους – στην πορεία θα προστεθούν και άλλες γλώσσες. Ελπίζουμε ότι οι «Παρτιζάνοι» θα είναι μια όμορφη συντροφιά αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Καλή θέαση!»

Όπως είχε γράφει στην κριτική του για την ταινία ο συντάκτης μας Χρήστος Σκυλλάκος, «πέραν της σημασίας του ως ένα αυθεντικό μάθημα ιστορίας, συγκράτησης της μνήμης, καταγραφής και τεκμηρίωσης, η μεγάλη αξία της ύπαρξης αυτού του έργου, του παρόντος υλικού, της παρούσας ιδέας και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας έγκειται στο εξής: το ιστορικό νήμα που έχει πολλάκις μεταχειριστεί αναθεωρητικά, είτε με τάσεις ηττοπάθειας ή παρελθοντολάγνας νοσταλγίας (στην καλύτερη…) ξαναπιάνεται αυτή την φορά μέσα από την κοφτερή, κριτική και δυναμική ματιά νέων δημιουργών που στοχάζονται το ιστορικό παρελθόν με βάση και ανάφορο τις προσδοκίες της γενιάς του σήμερα (πράξη εν γένει πολιτική). Αυτή η κινηματογραφική τοποθέτηση έχει μεγάλη σημασία για το νέο ελληνικό σινεμά γιατί αποδείχνει το αρχικό ερώτημα: Πως η ιστορία συνεχίζει να μας «καταδιώκει» και (πρέπει να) υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που δεν (θα) φοβούνται την τριβή μαζί της.»

Μας ενημερώνουν επιπλέον πως ετοιμάζεται το νέο τους ντοκιμαντέρ, αυτή την φορά βάζοντας στο προσκήνιο της γυναίκες-μαχήτριες του ΔΣΕ (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας) και με τίτλο Καινούργιος Ουρανός – Newborn Sky.  Με χαρά και ανυπομονησία θα το περιμένουμε.

Η ταινία


Πηγή: toperiodiko.gr