Οι Μητέρες Μας, του Cesar Diaz - Ειδήσεις Pancreta

Οι Μητέρες Μας (Nuestras Madres) το συγκλονιστικό ντεμπούτο του Σεζάρ Ντίαζ κυκλοφορεί στις 27 Φεβρουαρίου από την One from the Heart.

Βρισκόμαστε στη Γουατεμάλα το 2018. Όλη η χώρα παρακολουθεί τη δίκη των στρατιωτικών που ξεκίνησαν τον εμφύλιο που οδήγησε τη χώρα στο χάος και τη βία. Ο Ερνέστο είναι ένας νέος ανθρωπολόγος που εργάζεται στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για την ταυτοποίηση αγνοουμένων, ενώ ταυτόχρονα αναζητά τα ίχνη του πατέρα του. Μια μέρα, ενώ καταγράφει τη μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, νομίζει ότι βρήκε ένα στοιχείο που μπορεί να τον οδηγήσει στον πατέρα του, ενός αντάρτη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ενάντια στη θέληση της μητέρας του, αφοσιώνεται σε αυτή την υπόθεση, ψάχνοντας για την αλήθεια.

Ο Σεζάρ Ντίαζ με φόντο το πρόσφατο παρελθόν της πατρίδας του -που όμως ακόμη στοιχειώνει το παρόν και το μέλλον της- ξετυλίγει μια σπαραχτική οικογενειακή ιστορία βαθιά οικουμενική και αναγνωρίσιμη, ειδικά σε κάθε χώρα που είδε τη δημοκρατία της να δοκιμάζεται από τη βία. Μαζί καταθέτει έναν συγκλονιστικό ύμνο στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης με κάθε μέσο και με οποιοδήποτε κόστος. Η ταινία του Ντίαζ όπως οι μητέρες του τίτλου είναι ένας τέτοιος θεματοφύλακας ενάντια στη λήθη.

Χρυσή Κάμερα Φεστιβάλ Καννών. Βραβείο SACD Εβδομάδα Κριτικής Φεστιβάλ Καννών. Επίσημη Πρόταση Βελγίου για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. 5 Υποψηφιότητες στα Βραβεία Magritte της Βελγικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ανάμεσα τους και για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς. Περισσότερα από 10 βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ.

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Cesar Diaz
Συγγραφέας: Cesar Diaz
Ηθοποιοί: Aurelia Caal, Emma Dib, Julio Serrano Echeverría


Πηγή: culturenow.gr