Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του ισπανικού εμφυλίου.

Στις 28 Μαρτίου του 1939, λίγο μετά την πτώση της Βαρκελώνης, η Μαδρίτη υψώνει λευκή σημαία και ο στρατηγός Φράνκο αναλαμβάνει την διοίκηση της πόλης. Ο ισπανικός εμφύλιος (1936-1939) έχει λήξει. Τους επόμενους μήνες ο τρόμος θα σκεπάσει την Ισπανία: χιλιάδες οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις, καθημερινό φαινόμενο τα βασανιστήρια, η απαγωγή βρεφών, οι μαζικές απελάσεις. Και όμως, παρόλο που ελπίδα έχει σβήσει, η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να ξανασηκωθεί. Ανάμεσα σε αυτούς που μπαίνουν στην αντίσταση είναι 13 νέες γυναίκες «Τα 13 τριαντάφυλλα» μέλη της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, που θα συλληφθούν, θα βασανιστούν και θα εκτελεστούν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Η ιστορία τους θα γίνει γνωστή πολύ αργότερα.

Τα 13 τριαντάφυλλα" ήταν το συλλογικό όνομα που δόθηκε σε μια ομάδα 13 νεαρών γυναικών, 7 από τις οποίες κάτω των 21 ετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από το φρανκικό καθεστώς στη Μαδρίτη, στις 5 Αυγούστου 1939, λίγο μετά τη λήξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ήταν οι εξής:
CARMEN BARRERO AGUADO
MARTINA BARROSO GARCIA
BLANCA BRISAC VAZQUEZ
PILAR BUENO IBAÑEZ
JULIA CONESA CONESA
ADELINA GARCIA CASILLAS
ELENA GIL OLAYA
VIRTUDES GONZALEZ GARCIA
ANA LOPEZ GALLEGO
JOAQUINA LOPEZ LAFFITE
DIONISIA MANZANERO SALAS
VICTORIA MUÑOZ GARCIA
LUISA RODRIGUEZ DE LA FUENTE

Η ταινία εξιστορεί την ιστορία των 13 γυναικών κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τη λήξη του εμφυλίου. Υποψήφια για 14 βραβεία Γκόγια, κέρδισε 4 (μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών). Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.


Πηγή: pancreta