Ο κύκλος (2017)… - Ειδήσεις Pancreta

Χθές είχα ένα πόλυ βαρετό βράδυ,από αυτά που με πιάνουν μερικές φορές και δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι και να κάνω κάτι. Η τηλεόραση δεν είχε τίποτα ως συνήθως, κάποιο επεισόδιο ξεχασμένης σειρας δεν είχα όρεξη να δω (και η αλήθεια είναι πως έχω αφήσει κάποιες στην μέση). Όποτε αποφάσισα να δω κάποια ταινία για να περάσει η ώρα. Καθώς έψαχνα ταινία να δω έπεσα πάνω στον Κύκλο και μιας που πρωταγωνίστρια ήταν η αγαπημένη μου Emma Watson και αποφάσισα να την δω.

Η αλήθεια είναι πως το τρέιλερ δεν με ενθουσίασε πολύ αλλα δύο λόγοι με έκαναν να το δω.Πρώτον, έπαιζε η αγαπημένη μου ηθοποιός Emma Watson και ο εξίσου καταπληκτικός Tom Hanks. Και δεύτερον, ο κύκλος είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Dave Eggers, το οποίο βιβλίο ακόμα να το διαβάσω.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Όταν η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται να εργαστεί στον Κύκλο, την πιο ισχυρή εταιρία ίντερνετ στον κόσμο, αισθάνεται ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, που στεγάζεται σε ένα ολόκληρο δίκτυο χώρων στην Καλιφόρνια, σε συνδέει με προσωπικά e-mail, social media, τραπεζικές διευθύνσεις και αγορές ανά τον πλανήτη, καταλήγοντας σε μία online ταυτότητα και μια νέα εποχή στην έννοια του ιδιωτικού και της διαφάνειας. Καθώς η Μέι ξεναγείται σε αυτό τον νέο κόσμο, θαμπώνεται με τον μοντερνισμό του χώρου και την όλη δραστηριότητα: πάρτι που κρατάνε όλη νύχτα, διάσημοι μουσικοί που παίζουν στο γκαζόν, αθλητικές δραστηριότητες και κλαμπ και μαγαζιά, ακόμα κι ένα ενυδρείο με σπάνια ψάρια. Αυτό όμως που ξεκινάει ως μια σαγηνευτική ιστορία μιας γυναίκας με φιλοδοξίες και ιδεαλισμό, γρήγορα καταλήγει σε μια κούρσα αγωνίας.

Η ταινία διαπραγματεύεται το πώς οι άνθρωποι έχουν επιρρεαστεί από την χρήση του ίντερνετ και των social media τόσο πολύ, που κάθε τους κίνηση δημοσιοποιούν εκεί. Από ένα απλό τραγούδι, μεχρι μια συζήτηση, μια αγορά ή μια πληρωμή, ακόμα και έναν ψήψο. Όλα γίνονται μέσω ίντερνετ. Η Μέι όταν προσλαμβάνεται στον κύκλο μπαίνει σιγά σιγά στον τρόπο της δημοσιοποίησης της ζωής της στα social media και ενθουσιάζεται, ώσπου με τον καιρό καταλαβαίνει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από όλο αυτό.

49449304.cached.jpg

Ο κύκλος είναι καλή ταινία με πέρα για πέρα αληθινό θέμα, αν σκεφτείτε ότι αυτη την στιγμή που σας γράφω σχεδόν τα πάντα τα δημοσιοποιούμε στο ίντερνετ, στα social media. Όλη μας σχεδόν την ζωή. Είναι μία ταινία που σε βάζει σε σκέψεις και προβληματισμούς (αν δεν έχεις αναρωτηθεί ακόμα σε σχέση με το ίντερνετ). Οι ερμηνίες των Watson και Hanks εκπληκτικές,αν και δεν λείπουν οι λιγότερες ενδιαφέρουσες στιγμές του σεναρίου. Ώρες ώρες ένιωθα πως προχωράει πολύ γρήγορα και άφηνε κενά ενώ το τέλος για μένα ήταν αδιάφορο. Αν η ταινία ήταν απλά καλή, το βιβλίο θέλω να πιστεύω πώς θα είναι χίλιες φορες καλύτερο. Κατά την γνώμη μου αξίζει να την δεις αν σου αρέσουν οι Emma Watson, o Tom Hanks και το θέμα που διαπραγματεύεται. Tην σκηνοθεσία την ανέλαβε ο James Ponsoldt ενώ το σενάριο ο James Ponsoldt και ο Dave Eggers.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο ΚΥΚΛΟΣ.

Γράφει η Αγγελική Δρακάκη

πηγή


Πηγή: pancreta