Πώς τον λένε τον θεό σου; - Ειδήσεις Pancreta

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Πρόσφατα και καθώς έψαχνα κάτι στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο, ανακάλυψα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τον τίτλο Πως τον λένε τον θεό σου; που μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Φυσικά το έψαξα παραπάνω και είδα ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που δημιούργησαν η δημοσιογράφος Τζέιν Μπερ-Κράουζε, εμπνεύστρια του site religionen-entdecken.de, και ο βραβευμένος φωτογράφος Γιαν Φον Χόλεμπεν — ένα βιβλίο που προσπαθεί να απαντήσει στις απορίες των παιδιών για τις πέντε πιο διαδεδομένες θρησκείες.

Μπορεί ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει; Πως γίνεται να δημιουργήθηκε ο κόσμος μέσα σε έξι ημέρες; Γιατί οι αγελάδες είναι ιερές; Έχει κάθε θρησκεία μια αγαπημένη γιορτή;

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των ερωτήσεων που φιλοδοξεί να απαντήσει αυτό το βιβλίο. Και ζώντας με ένα εξάχρονο είμαι πλέον σίγουρη ότι τα παιδιά μπορούν να ρωτήσουν τα πιο απίθανα πράγματα. Οι δυο δημιουργοί του βιβλίου απαντούν με απλό και κατανοητό τρόπο σε πιθανές ερωτήσεις των παιδιών. Χριστιανισμός, Βουδισμός, Ιουδαϊσμός, Ισλαμισμός και Ινδουισμός είναι οι πέντε θρησκείες με τις οποίες ασχολείται το βιβλίο αυτό. Φυσικά υπάρχει αναφορά και για τους μη θρησκευόμενους. Οι απαντήσεις δίδονται με τρόπο που είναι απόλυτα κατανοητός από ένα παιδί αλλά ταυτόχρονα έχουν επιστημονική βάση καθώς έχουν δοθεί από ειδικούς στην κάθε θρησκεία.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους γονείς να λύσουν απορίες στα μικρότερα παιδιά. Ταυτόχρονα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαβάσουν από μόνα τους και να ανακαλύψουν το διαφορετικό. Να γνωρίσουν τις άλλες θρησκείες και να μάθουν να σέβονται τα πιστεύω των συνανθρώπων τους. Το κείμενο συνοδεύουν κάποιες πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες παιδιών στην καθημερινότητα που συμπληρώνουν τις έννοιες που προσπαθεί να εξηγήσει το κείμενο κάνουν το βιβλίο πιο φιλικό για τα μικρότερα παιδιά.

Η ιστοσελίδα religionen-entdecken.de είναι ένα ανεξάρτητο διαθρησκειακό διαδυκτιακό πρότζεκτ για παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να ρωτήσουν ό,τι θέλουν και θα πάρουν απαντήσεις από ειδικούς. Επίσης οι διαδραστικές κινητοποιήσεις μειώνουν τις φοβίες και καλλιεργούν την ανοχή στην διαφορετικότητα, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν στα παιδιά τη δικαιοσύνη και το σεβασμό.

Ένα βιβλίο για τον πολύχρωμο κόσμο των θρησκειών μέσα από τα μάτια των παιδιών, που κάνει προσιτό το δύσκολο και πολύπλοκο θέμα της θρησκείας. Απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μετάφραση είναι του Νίκου Χαλιώτη.

πηγή


Πηγή: pancreta