Η Νάντια Βαλαβάνη στον τόπο της πολιτικής της δολοφονίας - Ειδήσεις Pancreta

Στο Ηράκλειο η παρουσίαση του βιβλίου της Ν. Βαλαβάνη με αναφορές στην επιχείρηση σπίλωσής της από το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και τις ερωτήσεις του Λ. Αυγενάκη. | Φωτογραφία: Ανδρέας Κουλάτσογλου

Στο Ηράκλειο παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, με τίτλο «Τρίτο Μνημόνιο - Η Ανατροπή μιας Ανατροπής». Η δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Λιβάνη πραγματοποιήθηκε σε έναν τόπο με ιδιαίτερη φόρτιση, καθώς είναι η πόλη καταγωγής της Νάντιας Βαλαβάνη και ταυτόχρονα η πόλη από την οποία εκπορεύτηκε η προσπάθεια σπίλωσής της, τον Ιούλιο του 2015, με πρωτεργάτη τον σημερινό γραμματέα της Ν.Δ. και βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.

Η υπόθεση με την ανάληψη χρηματικού ποσού από τη μητέρα της, υποτίθεται λίγες ώρες πριν από την επιβολή των capital controls, ξεκίνησε από το Ηράκλειο και έφτασε μέσα από το το «Πρώτο Θέμα» μέχρι τον διεθνή Τύπο, εξελισσόμενη σε μια ευρεία επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα».

Εστω και αν ένα χρόνο μετά η εφημερίδα υποχρεώθηκε σε μια ταπεινωτική απολογία επικαλούμενη «ανακριβείς ισχυρισμούς από στελέχη της αντιπολίτευσης» (σ.σ. Αυγενάκη), εντούτοις η λάσπη είχε ήδη κάνει τη δουλειά της.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο Φωτογραφία: Ανδρέας Κουλάτσογλου
 

Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, τα ντόπια ΜΜΕ αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τόσο την τελική της δικαίωση όσο και την επιστολή 150 γνωστών Κρητικών που τη στήριξαν τις ημέρες που βρισκόταν στο στόχαστρο των οπαδών της τρόικας.

Πλέον η Ν. Βαλαβάνη επιστρέφει στο Ηράκλειο διερωτώμενη στη μία εκ των τριών ενοτήτων του βιβλίου της «τι είναι αυτό που εξουσιάζει τόσο καθοριστικά την ενημέρωση στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε».

Οι «μονομερείς ενέργειες»

Στις υπόλοιπες δύο ενότητες, η συγγραφέας παρουσιάζει τα κύρια ζητήματα που χειρίστηκε ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. Μια σειρά από «μονομερείς ενέργειες» που της ανατέθηκαν και έφερε εις πέρας για να τις δει τελικά να ξηλώνονται μία προς μία με τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο νόμο για τις 100 δόσεις, στην προσπάθεια για δημιουργία «καταθεσιολογίου» αλλά και ενός ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του ασφαλιστικού συστήματος. Προσπάθειες που ακυρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από υποχώρηση στις επιταγές των δανειστών όπως η «απαγωγή των δημοσίων εσόδων» μέσω της «ανεξαρτητοποίησης» της ΓΓΔΕ, η δημιουργία του Υπερταμείου και οι άνευ όρων υποχωρήσεις σε εμβληματικές μάχες που είχε δώσει η Αριστερά κατά τα προηγούμενα χρόνια όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού κτλ.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο Φωτογραφία: Ανδρέας Κουλάτσογλου
 

Σε πολιτικό επίπεδο η συγγραφέας αναφέρεται στις παρενέργειες του Τρίτου Μνημονίου και της συντριπτικής συνθηκολόγησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ευθέως πως «Σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταλαμβάνει την εξουσία, αλλά η εξουσία που καταλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ σε σχέση με την προοπτική συνένωσης των δυνάμεων της ακόμα αντιμνημονιακής αριστεράς τονίζει πως «Δεν είναι δυνατόν "λιγότεροι" σήμερα απ' ό,τι χωρούσε ο τότε ΣΥΡΙΖΑ να μη "χωρούν" πολιτικά και κοινωνικά σε μια νέα μετωπική ομπρέλα, που να μπορεί να μετεξελιχθεί σε συνασπισμό». 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σερντεδάκις και η ίδια η Νάντια Βαλαβάνη. Τη συζήτηση συντόνισε ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Μαυρικάκης.

Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

πηγή


Πηγή: pancreta