Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου παρουσιάζει το βιβλίο της Εύης Βογιατζάκη. - Ειδήσεις Pancreta

Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2017, ΩΡΑ 19.00

ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΟΓΕΩ 1

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ

 

ΕΥΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 20Ο ΑΙΩΝΑ:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ

(Αθήνα: Gutenberg, 2016)

 

ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  Η

ΛΙΖΑ ΣΚΛΑΒΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Φ.Ν.Η.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΔ. ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΜΟΝΠΕΛΙΕ ΙΙΙ.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ.

 

 ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΟΙΚΙΛΛΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΙΘΑΡΑΣ

ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗ.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση αισθητικής και λογοτεχνίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα. Με ευσύνοπτο, εύληπτο και συστηματικό τρόπο επιδιώκει την παρουσίαση αισθητικών αντιλήψεων, φιλοσοφικών και πνευματικών ιδεών της εποχής που συμβάλλουν στο “ξεκλείδωμα” της αινιγματικής φύσης των λογοτεχνικών κειμένων και στο δημιουργικό αναστοχασμό γύρω από τα εκφραστικά μέσα και τις παραμέτρους που δημιουργούν το νόημα και προκαλούν την αισθητική απόλαυση του κειμένου.
Στοχεύοντας να παράσχει μια μέθοδο κατανόησης, ανάλυσης ή και ερμηνείας των λογοτεχνικών κειμένων στο ιστορικό τους γίγνεσθαι, το εγχειρίδιο εστιάζει στα αισθητικά ρεύματα που κυριάρχησαν κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή και τη Νεοελληνική λογοτεχνία. Διαρθρώνεται σε έξι Κεφάλαια αφιερωμένα στον Νεοκλασικισμό, τον Ρομαντισμό, τον Ρεαλισμό, τον Νατουραλισμό, τον Συμβολισμό και στο ανομοιογενές φαινόμενο του Μοντερνισμού (Πρωτοπορίας και Υψηλού Μοντερνισμού). Κάθε Κεφάλαιο εισάγει στο ιστορικό-θεωρητικό πλαίσιο κάθε αισθητικού ρεύματος στην Ευρώπη, παρουσιάζει τα θεμελιώδη μεθοδολογικά και υφολογικά χαρακτηριστικά του, και τα κατηγοριοποιεί με βάση αντίστοιχες μελέτες έγκριτων μελετητών. Ακολούθως εξετάζει την εκδήλωση του αισθητικού ρεύματος στη Νεοελληνική λογοτεχνία. Συνοδεύεται επίσης από την παραδειγματική ανάλυση ευρωπαϊκών και νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων.

ΕΥΗ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

Η Εύη Βογιατζάκη είναι διδάκτωρ (PhD) Συγκριτικής, Νεοελληνικής και Αγγλικής Λογοτεχνίας,  κάτοχος Master (MA) του Πανεπιστημίου του Warwick της Μ. Βρετανίας, καθώς και πτυχιούχος Νεοελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Παντείου και Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Ηρακλείου).

Έχει διδάξει Νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Νεοελληνική φιλολογία και Θεωρία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σήμερα διδάσκει Νεοελληνική φιλολογία και λογοτεχνία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚυ) και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Είναι η συγγραφέας τριών ακόμη βιβλίων:

1. The Body in the Text: James Joyces Ulysses and the Modern Greek Novel (Lanham, Md.: Lexington Books 2002),  

2. Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης: Ο άνθρωπος και τα σύμβολα (Αθήνα: Σαββάλας, 2004),

3. Susan Rubin Suleiman, εκδ., Το  γυναικείο σώμα στο δυτικό πολιτισμό, Σύγχρονες προσεγγίσεις, εισαγ.-μτφ.- επιμ. Ε. Βογιατζάκη  (Αθήνα: Σαββάλας 2006).

Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνείς τόμους, ελληνικά φιλολογικά περιοδικά (Πόρφυρας, Σύγκριση, Εστία,κ.ά) και πρακτικά συνεδρίων σχετικά με τη λογοτεχνία του 19ου (Ε. Ροΐδης, Ι. Κονδυλάκης) και 20ου αιώνα (James Joyce, Γ. Σεφέρης, Α. Σικελιανός, Ν. Καζαντζάκης, Ν. Γ. Πεντζίκης, Σ. Ξεφλούδας, Α. Γιαννόπουλος, Γ. Δέλιος, Ν. Καχτίτσης, Α. Κοτζιάς, Γ. Χειμωνά, Γ. Γιατρομανωλάκης κ. ά).

Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα διεθνή συνέδρια στο Βέλγιο, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα. Είναι μέλος του International James Joyce Foundation (Ohio, USA) και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.

Στο επίκεντρο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι η σχέση επιστήμης και τέχνης, φιλοσοφίας, αισθητικής και λογοτεχνικής θεωρίας, η αναπαράσταση του σώματος στην αφήγηση και στη γλώσσα, η ψυχαναλυτική θεωρία και η αποδόμηση, οι νεοτερικές πρακτικές του 19ου και 20ου αιώνα, ο μύθος, η μυθοποιία και ο μαγικός ρεαλισμός.


Πηγή: pancreta