Μαριάννα Παπουτσοπούλου, Στο ρεύμα κι αναπόταμα, ένα δίπτυχο (πεζά), Ηριδανός, 2013 - Ειδήσεις Pancreta

............Ξέρεις φίλε μου, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η παιδεία κι ο πολιτισμός, η ομορφιά και η ευγένεια, η αξιοπρέπειά μας, η ελευθερία μας, η δημιουργία, η δημοκρατία, η ισότητα στα δικαιώματα και προ παντός, και επί τέλους, η αγάπη, δεν χωρούν στο λεξικό των αγορών ούτε των κομμάτων σας, στολίζουν όμως πολλαπλάσια τις ανθρώπινες υπάρξεις και δεν έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις, γιατί δεν έχουμε άλλες να μας εμπνέουν γι αυτό που σημαίνουν. Αν κάναμε ο καθένας έναν τόπο, έστω μικρόν, που τα λόγια του να σημαίνουν αυτό που σημαίνουν, ένα τρόπο να ζούμε ανθρωπινά... γιατί μας τελειώσαν τα ψέματα.
Ας εφεύρουν ένα άλλο σύστημα οι κύριοι του κόσμου να πάρουν και το Νόμπελ ή να μπουν στο βιβλίο Γκίνες, τόσα λεφτά τρων οι έρευνές τους παγκοσμίως…. εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι περιμένουν να το βρούμε; Αλλά, θα μου πεις, ποιό σύστημα και πώς ν’ αλλάξει ο κόσμος αν δεν αλλάξει πρώτα ο άνθρωπος…, ακριβώς όπως το γράφει κάπου στα κιτάπια της ώριμης πια περισυλλογής του ο Λορεντζάτος.
Χίλιοι τυφλοί προφήτες μας καλούν στην αλήθεια τους, χίλιοι ήλιοι που βάφουν τους ορίζοντες πρωί και βράδυ, χίλια ωδικά πτηνά, χίλια παιδιά που ρεύουν στις γωνιές των δρόμων: Ακούστε!

Μαριάννα Παπουτσοπούλου


Πηγή: pancreta