Το ραντεβού - Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη - Ειδήσεις Pancreta
Κα Φραγκιαδουλάκη,
 
Καλοτάξιδο "το ραντεβού" σας με τον χώρο του βιβλίου και τους αναγνώστες.
Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε σχετικά με το βιβλίο σας και τους ήρωές του.
 
Πολύ καλλιτεχνικό το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η δράση. Μιλήστε μας για την επιλογή σας οι ήρωες να κινούνται μέσα στις τέχνες, τους χώρους τέχνης, τις σχετικές σπουδές κτλ.
 
Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας. Η δράση όντως εκτυλίσσεται σε μια πινακοθήκη, αν και δε μένει εκεί, το βιβλίο ταξιδεύει ασταμάτητα στον χώρο και στον χρόνο. Η τέχνη όμως είναι η κινητήριος πνοή του. Όλη η μυθοπλασία είναι εμπνευσμένη από έναν πίνακα, την σπουδή ενός ζευγαριού, του Αυστριακού εικαστικού Έγκον Σίλε, ο οποίος είναι από τους πιο αγαπημένους μου ζωγράφους. Μοντερνιστής, προπομπός του εξπρεσιονισμού, ακροβατεί αέναα, ανάμεσα στον ερωτισμό και στον θάνατο. Η συγκλονιστική ζωή του και το τραγικό του τέλος αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το ραντεβού και θραύσματα της ιστορίας του, κατακλύζουν το βιβλίο. Προσωπικά αν και με πτυχίο αρχαιολογίας, όπως ο ήρωάς μου ο Νικόλας, ασχολούμαι αρκετά με την τέχνη και μάλιστα τα τρία τελευταία χρόνια διατηρώ ένα καλλιτεχνικό μπλογκ, που με έφερε σε επαφή με διάφορους δημιουργούς και διεύρυνε απίστευτα τους ορίζοντές μου.
 
Ο έρωτας πανταχού παρών. Οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων μένουν ίδιες στο πέρασμα του χρόνου; Τα ζητούμενα σε μία σχέση εξελίσσονται ή όχι; Τα ίδια πάθη, τα ίδια λάθη;
 
Ζωή χωρίς έρωτα δεν υπάρχει. Ο έρωτας είναι αυτός που δίνει ώθηση σε κάθε πτυχή δημιουργίας και επιφέρει στην καθημερινότητά μας, όλες εκείνες τις μικρές ανατροπές που είναι απαραίτητες ώστε να μη βουλιάξουμε στο τέλμα. Οι ερωτικές σχέσεις ακολουθούν την ίδια προδιαγεγραμμένη πορεία ανεξαρτήτως χρόνου. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη, εθελοτυφλούν, προδίδουν ο ένας τον άλλον, εξαντλούν τα αποθέματα υπομονής τους, παραδίνονται ασύστολα στα πάθη τους, πληγώνονται ξανά και ξανά, μα ποτέ δεν παύουν να ερωτεύονται.
 
Ο έρωτας ζωοδότης και τύραννος, μονοδιάστατος και πηγή έμπνευσης. Στο βιβλίο σας, τι είναι αυτό που τροφοδοτεί την κάθε του υπόσταση;
 
Η ελπίδα πως κάπου, κάπως, με έναν απροσδιόριστο, σχεδόν μαγικό τρόπο, θα βρεθεί αυτό που είναι γραφτό να ανακαλύψεις. Εκείνο που οι άνθρωποι αρέσκονται να αποκαλούν και μοίρα, υποκινούμενο κατά βάσιν από τις δικές σου προσπάθειες, θα σε οδηγήσει αργά ή γρήγορα στον προορισμό σου. Είτε είναι απλά ένας τόπος, μία κατάσταση, ή ένας άνθρωπος. Αρκεί πολλές φορές να φανταστείς κάτι για να υπάρξει.
 
Η ιστορία διαδραματίζεται στο σημερινό περιβάλλον της κρίσης. Αποτελεί η λογοτεχνία μια διαφυγή από τη ζοφερή κατάσταση που ζούμε;
 
Αδιαμφισβήτητα. Η λογοτεχνία γεφυρώνει αποστάσεις, πολιτισμούς, εποχές,  προσφέρει γνώσεις και ψυχαγωγεί. Το ραντεβού, όπως το περιέγραψε μια φίλη-αναγνώστρια, από τις πρώτες που διάβασαν το βιβλίο, μοιάζει με ηλιαχτίδα που καταφέρνει να διαπεράσει ένα κλειστό παραθυρόφυλλο και να σκορπίσει λίγο φως στο σκοτάδι. Ήταν από τα πιο τρυφερά λόγια που μου έχουν πει για το βιβλίο· ένα βιβλίο πλημμυρισμένο με χρώματα, μουσικές, αρώματα, ποίηση, γεμάτο συναισθήματα. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ό,τι μας δίνει έστω και ψήγματα χαράς είναι δυσεύρετο και για αυτό πολύτιμο. Η ίδια η κρίση μας έφερε πιο κοντά, κι έβγαλε στην επιφάνεια πιο ουσιαστικές μας ανάγκες, που τις είχε καλύψει η υλική ματαιοδοξία. Νομίζω πως τώρα είμαστε σε θέση να δούμε καλύτερα και πιο βαθιά. Μια χαραμάδα φωτός είναι η λογοτεχνία, μια χαραμάδα μέσα από την οποία μπορούμε να κρυφοκοιτάξουμε μιαν άλλη ζωή, έναν διαφορετικό κόσμο και να ζήσουμε για λίγο μέσα του.
 
Μέσα από την κεντρική ηρωίδα, τη Στεφανία, περνάτε έντεχνα μηνύματα προς τις γυναίκες, για τον τρόπο διαχείρισης προβληματικών συμπεριφορών σε μία σχέση.
Τι θέλετε να περάσετε με αυτόν τον τρόπο στο γυναικείο κοινό που θα διαβάσει το βιβλίο σας;
 
Η συναισθηματική κακοποίηση είναι ένα από τα θέματα που θίγονται μέσα στο βιβλίο. Η αγάπη ποτέ και για κανέναν λόγο δεν δικαιολογεί περιστατικά ψυχολογικής βίας. Οι γυναίκες τείνουν να παραγνωρίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, να μην τις θεωρούν σημαντικές ή ακόμα χειρότερα να αυτοκατηγορούνται για την πρόκλησή τους. Ο θύτης σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί με δεξιοτεχνία να πείσει το θύμα του ότι το ίδιο είναι υπεύθυνο για τις εκρήξεις βίας και επιθετικότητας, ώστε να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της σχέσης. Εκφοβίζοντας διαρκώς, απειλώντας, εξευτελίζοντας και υποτιμώντας το ταίρι του, επιχειρεί να το απομονώσει από την οικογένειά του, τον φιλικό ή τον επαγγελματικό του περίγυρο. Το θύμα συχνά συγχέει, βάσει στερεοτύπων, το πάθος με την επιθετικότητα και αφήνεται στις κυριαρχικά οριακές διαθέσεις του θύτη. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη και ψυχολογική υποστήριξη ώστε να κατορθώσει να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης.
 
Περιγράψτε μας μία αγαπημένη σας σκηνή από το βιβλίο σας "Το ραντεβού".
 
Μία από τις αγαπημένες μου σκηνές στο βιβλίο, είναι η σκηνή στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου. Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Να περιμένουμε σε μια ψυχρή αίθουσα ή έναν άχρωμο διάδρομο νοσοκομείου την ώρα που κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο παλεύει για τη ζωή του. Τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την ψυχή σου εκείνες τις στιγμές, οι φόβοι, οι σκέψεις, οι ασυνάρτητες εικόνες που παρελαύνουν στο μυαλό σου, οι αναμνήσεις, χαράζονται για πάντα μέσα σου και είναι εκεί για να σου υπενθυμίζουν στο έπακρο και χωρίς καμία απολύτως υπεκφυγή την ανθρώπινη υπόστασή σου. 
 
Τα σχέδια σας για την επόμενη συγγραφική σας παρουσία;
 
Το επόμενο βιβλίο μου είναι μια ερωτική νουβέλα με τίτλο "Κερασία". Αποτελεί μια συρραφή από στιγμιότυπα της καθημερινότητας μιας γυναίκας μετά το διαζύγιο. Με πρωτότυπη μορφή αυτοτελών επεισοδίων επιχειρεί να αποδώσει τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του γυναικείου ψυχισμού έπειτα από την τραυματική εμπειρία ενός αποτυχημένου γάμου, περιγράφοντας τα αβέβαια βήματα προς την σταδιακή επανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης στο άλλο φύλλο καθώς και το ξύπνημα του ερωτισμού που υποβόσκει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
 
Πού θα μπορούσαμε να σας συναντήσουμε;
 
Ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης με την οικογένειά μου. Διαδικτυακά μπορείτε να με συναντήσετε στο Twitter και στο Facebook υπό την ονομασία afroui ή στα μπλογκ me &myself (afroui.tumblr.com) και Το Ραντεβού (afroui.wordpress.com).
 

Σας ευχαριστούμε πολύ!


Πηγή: iselides.blogspot.gr