ANOIXTO…Ε-ΒΟΟΚ ΕΙΣΑΙ! - Ειδήσεις Pancreta

Ποια είναι σήμερα η αξία του βιβλίου; Γιατί στην εποχή των γρήγορων ταχυτήτων και των οθονών υψηλής ευκρίνειας ακόμα υπάρχουν εκείνοι οι σκονισμένοι τύποι που παλεύουν σε βιβλιοθήκες με τόμους, εκείνοι που πασχίζουν να κρατηθούν όρθιοι στο λεωφορείο καθώς διαβάζουν, εκείνοι που σπαταλάνε τα τελευταία χρήματα του μισθού τους όχι σε κάποιο ακριβό ρούχο αλλά σε ένα κλασικό βιβλίο; Τι είναι εν τέλει αυτό που κάνει τόσους αιώνες το βιβλίο διαχρονικό και ενώ όλα μεταβάλλονται, εξελίσσονται και προοδεύουν τα βιβλία είναι ίσως από τις λίγες σταθερές αυτού του κόσμου; Και αν δεν παραμένουν σταθερά πώς εξελίσσονται;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα πολλές. Ίσως να είναι δύσκολο κάποιος να τις εκφράσει αλλά υποσυνείδητα τις γνωρίζει. Το βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά για όλες τις εποχές. Κλισέ αλλά πραγματικότητα. Το καλοκαίρι μπορεί να συνδυαστεί με τη παραλία, τη ξαπλώστρα και την ηλιοθεραπεία ή πιο ιδανικά με τον απογευματινό καφέ στο μπαλκόνι με τα πόδια πάνω σε μια καρέκλα και θέα τη θάλασσα. Το χειμώνα παρέα με μια απαλή κουβέρτα και μια κούπα ζεστό καφέ ή σοκολάτα ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει περίσταση που να μην μπορεί να συντροφευτεί από ένα καλό βιβλίο. Το καλό, βεβαίως, είναι υποκειμενικό πάντα!

Μέσα από ένα βιβλίο δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει ανθρώπους, προσωπικότητες, καταστάσεις και ιστορίες που δεν θα είχε άλλη δυνατότητα να έρθει σε επαφή μαζί τους. Ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε έναν άνθρωπο που διαβάζει λογοτεχνία, και όχι μόνο. Είναι σπάνιο άνθρωποι που διαβάζουν να εμφανίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές, αδυναμία να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις σκέψεις άλλων ανθρώπων ή αδυναμία να εκφράσουν σωστά την άποψή τους. Ο κόσμος του βιβλίου ανοίγεται μαγικός για τον αναγνώστη, ρομαντικός για τον σύγχρονο τεχνοκράτη, βαρετός για κάποιους αλλά απαραίτητος για τους υπόλοιπους. Το βιβλίο είναι πηγή γνώσης, συναισθηματικής ωρίμανσης, επαφής με τη παράδοση και ευκαιρία για νέες σκέψεις. Καταστάσεις και ανακαλύψεις που έγιναν μετά από χρόνια έχει συμβεί να «προφητεύονται» από βιβλία, όπως συμβαίνει στο μεγαλειώδες «1984» του Τζόρτ Όργουελ.

Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι αποδεκτά από όσους διαβάζουν συστηματικά και ασπάζονται την άποψη ότι μια ολόκληρη ζωή δε φτάνει για να διαβάσεις όσα βιβλία θέλεις, επικρατεί διχασμός για το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, ή αλλιώς των e-books. Γιατί είναι κακό να συνδυαστεί η τεχνολογία με τη παράδοση; Η ανθρωπιστική γνώση και επιστήμη με τη θετική και τεχνολογική πρόοδο; Ίσως τα ηλεκτρονικά βιβλία άλλωστε να είναι και ένας τρόπος για πιο οικονομικές λύσεις όταν ένα καλό βιβλίο κοστίζει αρκετά, πλέον, χρήματα. Ακόμα και σε περιοχές που ένα βιβλιοπωλείο ή μια δανειστική βιβλιοθήκη είναι πολυτέλεια η αγορά ενός ηλεκτρονικού βιβλίου ή το δωρεάν κατέβασμά του είναι η καλύτερη λύση για τους βιβλιόφιλους. Επίσης, σε περιοχές που ένα βιβλίο δεν υπάρχει διαθέσιμο ο αναγνώστης δε χρειάζεται να περιμένει για να το αποκτήσει, αφού με το πάτημα ενός κουμπιού βρίσκεται μπροστά του. Το ίδιο συμβαίνει και με συγγράμματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες βιβλιοθήκες πανεπιστημίων.

Από την άλλη όμως, είναι και εκείνοι που μαγεύονται ακόμα από τη μυρωδιά του καινούριου βιβλίου και λατρεύουν την αίσθηση του παλιού χαρτιού. Εκείνοι που παραδοσιακά χρησιμοποιούν πραγματικούς και όχι ηλεκτρονικούς σελιδοδείκτες, που ξενυχτούν με τη λάμπα δίπλα από το κρεβάτι, πάνω στο γραφείο ή δίπλα από τη πολυθρόνα διαβάζοντας και δε περιμένουν να ολοκληρωθεί το download. Εκείνοι που χάνονται μέσα στις βιβλιοθήκες με την ησυχία και τη μαγεία κάθε ξεχωριστού βιβλίου και εκείνοι που όταν μπουν σε ένα βιβλιοπωλείο δε ξέρουν ποιο βιβλίο να αφήσουν εκτός λίστας. Εκείνοι που αναμένουν με αγωνία να μάθουν πότε θα μπορέσουν να κρατήσουν στα χέρια τους το επόμενο βιβλίο τους, και που χαίρονται να ανταλλάσσουν βιβλία με φίλους όταν δε μπορούν να αγοράσουν κάποιο.

Σαφέστατα και στις δύο περιπτώσεις το σημαντικό είναι η ασχολία με την ανάγνωση του βιβλίου και όχι ο τρόπος ή το μέσο. Σίγουρα το παλιό έχει τη μαγεία του το νέο όμως είναι εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο. Ίσως σε κάποια χρόνια να μην τυπώνονται βιβλία, εν τούτοις πάντα θα διαβάζονται. Άλλωστε και στο παρελθόν αντί για χαρτί χρησιμοποιούνταν περγαμηνή, έτσι και μελλοντικά αντί για χαρτί θα χρησιμοποιείται γυαλί και ούτω καθεξής. Παρόλα αυτά η αίσθηση που αισθάνεσαι όταν αποκτάς ένα νέο βιβλίο δεν θα αντικατασταθεί ποτέ από την αίσθηση του αγγίγματος της οθόνης ενός tablet και η βελτιστοποίηση της φωτεινότητας της οθόνης του υπολογιστή δε θα αντικαταστήσει ποτέ πραγματικά το “ευχάριστο” τσούξιμο από το χαμηλό φως του πορτατίφ στα μάτια.


Πηγή: simplylife.gr