Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Harper Lee - Γράφει η Κάλλι Καλογιαννάκη - Ειδήσεις Pancreta
Από τα πιο αγαπημένα κλασικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας σύγχρονης λογοτεχνίας, το: "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" μας μεταφέρει στον αμερικάνικο νότο της δεκαετίας του '30. Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη Μέικομπ της Αλαμπάμα, όπου παρά την φαινομενική γαλήνη, επικρατούν προκαταλήψεις, βία και ρατσισμός.
 
Στην κοινωνία αυτή μεγαλώνει η εννιάχρονη Σκάουτ, ένα αγοροκόριτσο με χαρακτηριστικό αυθορμητισμό και ανεμελιά. Μας εξιστορεί γεγονότα φοβερά, ιδωμένα με την αθωότητα της ηλικίας της. Ο πατέρας της Άττικους Φιντς αναλαμβάνει να υπερασπίσει έναν άνθρωπο του μόχθου, με τη φυλετική διάκριση να βαραίνει σαν κατηγορητήριο εναντίον του. Ο Άττικους διεκδικεί σθεναρά ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών και υπεράσπιση του δίκαιου, πόσο μάλλον για τις αθώες ψυχές - τρόπον τινά τα κοτσύφια.
 
Μια ματιά ανατρεπτική για την εποχή της σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ηθικά διλήμματα, ίντριγκες, κοινωνικοί στοχασμοί κι μια ευχάριστη αφήγηση μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ ο μυστηριώδης χαρακτήρας Μπου Ράντλεϊ αποκαλύπτει τη σημασία της ανιδιοτέλειας.
 

Πηγή: pancreta.gr