ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΦΙΝΑΛΕ - Γιώργος Μυλωνάκης – Παναγιώτης Ελευθεράκης - Ειδήσεις Pancreta

Στο νησί της Κρήτης το σκάκι γνωρίζει δημοφιλία και ανάπτυξη. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται πρωταθλητές στα νεανικά πρωταθλήματα, ενώ ευάριθμα κρητικά σωματεία αγωνίζονται στην ανώτερη κατηγορία.

Παράλληλα υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα εκδοτική κίνηση γύρω από το σκάκι. Τελευταία έκδοση η «Εισαγωγή στον κόσμο των φινάλε». Οι συγγραφείς είναι δύο σκακιστές – προπονητές ο ένας Χανιώτης και ο άλλος Ηρακλειώτης.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι από τους καλύτερους σκακιστές του νησιού. Έχει μεγάλη προπονητική πείρα ως επικεφαλής προπονητής, πρώτα του ΟΑΧ και τώρα του Κύδωνα Χανίων.

Ο Παναγιώτης Ελευθεράκης είναι νεώτερος. Μετά από επιτυχίες σε νεανικά πανελλήνια πρωταθλήματα αφοσιώθηκε νωρίς στην προπονητική.

Η έκδοση, όπως μαρτυρεί ο τίτλος της, οδηγεί βήμα-βήμα τους νέους σκακιστές στον κόσμο των φινάλε. Απευθύνεται σε αρχάριους σκακιστές αλλά και σε κάποιους πιο προχωρημένους. Το φινάλε, το τέλος της παρτίδας δηλαδή,  αποτελεί όπως εύστοχα σημειώνουν οι συγγραφείς στον πρόλογο «την πυξίδα μας, τον φάρο στον οποίο στοχεύουμε…» Δεν είναι σπάνιο υπέροχες παρτίδες να καταλήξουν άδοξα, γιατί έφτασαν σε ένα απαιτητικό φινάλε.

Το βιβλίο είναι εύληπτο και οδηγεί τον σκακιστή-αναγνώστη βήμα-βήμα. Συνοδεύεται από πολλά σχεδιαγράμματα, σχόλια και ασκήσεις.

Η όμορφη εικονογράφηση είναι της Μαίρης Βασιλακάκη, και την επιμέλεια των κειμένων έκανε η Φανή Πέγιου. Προλογίζει ο προπονητής του ΟΦΗ FM Παναγιώτης Χριστοδούλου.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Παναγιώτης Ελευθεράκης έχουν γράψει ένα βιβλίο-εγχειρίδιο, χρήσιμο σε κάθε μικρό ή μεγάλο που ξεκινά να ξεδιαλύνει τα μυστήρια της σκακιέρας.

Θα βρείτε το βιβλίο στο chess market https://www.chessmarket.gr/eisagogi-ston-kosmo-ton-finale/

Μανόλης Χατζηπαναγιώτου


Πηγή: pancreta.gr