Παρουσίαση βιβλίου: "ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου" - Ειδήσεις Pancreta

Το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Κρήτης και οι εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Gonda Van Steen:

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου

Τη Δευτέρα 16 Μαϊου 2022, 7:30μμ, στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η καθηγήτρια Gonda Van Steen θα συνομιλήσει για το πολυσυζητημένο ήδη βιβλίο της με την Νίκη Τρουλλινού, πεζογράφο, την Έφη Μαχιμάρη, ραδιοφωνική παραγωγό  και τους ακροατές -αναγνώστες, στο Ηράκλειο.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα ενός Αμερικανού πολίτη προς την Ελληνίστρια και κάτοχο της έδρας ΚΟΡΑΗΣ στο King’s College  του Λονδίνου Γκόντα Βαν Στην,  ότι ψάχνει τα ίχνη της υιοθετημένης μητέρας του στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου και ζητεί την βοήθειά της, ξετύλιξε το νήμα για μιαν έρευνα σε αρχεία βρεφοκομείων,     πρωτοδικείων, δημοτολογίων,  ακόμη και τουριστικών γραφείων στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, με καρπό το βιβλίο , ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου.   εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Αθήνα 2021. Μετάφραση Αριάδνη Λουκάκου, Πρόλογος G.O.Iatrides, επιμέλεια Στρατή Μπουρνάζου και Δημήτρη Κονάχου.  


Η Gonda Van Steen σπούδασε κλασική φιλολογία στο Βέλγιο και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή σε κλασικές και ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Σήμερα είναι καθηγήτρια και κάτοχος της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Τα βιβλία της εστιάζουν κυρίως στην σύγχρονη ελληνική Ιστορία.  Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: Venom in Verse: Aristophanes in Modern Greece (2000), Liberating Hellenism from the Ottoman Empire (2010), Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands (2011), Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974 (2015), και Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo? (2019). Τα βιβλία της εκδίδονται από τα Πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Οξφόρδης.  Από το 2013 ασχολείται με τις υιοθεσίες ελληνοπούλων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία τα χρόνια του 1950 και 1960.  Ακούραστη ερευνήτρια, Δασκάλα  και φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.


Πηγή: pancreta.gr