Πώς ένα παιδικό βιβλίο έγινε βίντεο από μαθητές του Καστελλόριζου - Ειδήσεις Pancreta

Ένα πανέξυπνο και πολυμήχανο αγόρι, που οι φίλοι του αποκαλούν «μικρό εφευρέτη», ψάχνει να βρει λύσεις στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Εχει, όμως, έναν μεγάλο φόβο, τη θάλασσα. Δεν κολυμπάει, δεν μπαίνει σε βάρκες, δεν την πλησιάζει, ούτε καν αγγίζει το νερό! Μια μέρα, ωστόσο, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τη θάλασσα και να ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια… Και τώρα; Θα βρει τη λύση;

Το βιβλίο της Βάσιας Χατζηγιαννάκη «Τούμπαλιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού, με αφορμή μια πραγματική ιστορία, μας ταξιδεύει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στο Καστελλόριζο, και αφηγείται τη θαλάσσια περιπέτεια ενός μικρού αγοριού που φοβάται τη θάλασσα…

«Η ιστορία του Τούμπαλιν βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στον γιο μου, τον Βαγγέλη, ένα καλοκαίρι στο Καστελλόριζο. Ο Βαγγέλης μέχρι τα 8 φοβόταν πάρα πολύ τη θάλασσα και δεν μπορούσε να χαρεί το κολύμπι. Μια μέρα ωστόσο, εντελώς απρόοπτα, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη θάλασσα και να ζήσει μια περιπέτεια παρέα με μια χελώνα καρέτα καρέτα.

Η ιστορία έχει να κάνει με το πώς ένας φόβος έγινε πείσμα, πώς η επαφή με μια θαλάσσια χελώνα έγινε θεραπεία, πώς η απελευθέρωση από τον φόβο έγινε έμπνευση και πώς η πραγματικότητα γέννησε ένα παραμύθι» αναφέρει η συγγραφέας Βάσια Χατζηγιαννάκη.

Τα παιδιά του σχολείου του Καστελλόριζου, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του μικρού Βαγγέλη, έφτιαξαν ένα εξαιρετικό βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε στο Καστελλόριζο, τόπο καταγωγής της συγγραφέως.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βάσια Χατζηγιαννάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από το Καστελλόριζο. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία. Το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα και αφιερώθηκε για 15 χρόνια στη σκηνοθεσία και στην παραγωγή εκπομπών για τα παιδιά, τον πολιτισμό και για ανθρωπιστικά θέματα στην ΕΡΤ. Στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εξιδείκευση στην εκπαίδευση και στην επικοινωνία.

Το 2013, έπιασε το μολύβι, με αφορμή τα παιδιά της, τον Βαγγέλη και την Αρτεμη, και γνώρισε τη χαρά της συγγραφικής δημιουργίας.


Πηγή: tvxs.gr