Ξεφυλλίζουμε τα πέντε βιβλία που διεκδικούν Oscar - Ειδήσεις Pancreta

Επειδή τις ταινίες λίγο – πολύ όλοι τις γνωρίζουμε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα βιβλία που τις ενέπνευσαν. Της Χριστίνας Φαραζή

Η αντίστροφη μέτρηση για την φετινή τελετή απονομής των βραβείων Oscar έχει ήδη ξεκινήσει, μιας και σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές του 2016.

Φέτος, στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου και οι πέντε ταινίες που διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο «γεννήθηκαν» μέσα από τη λογοτεχνία. Βασίστηκαν σε βιβλία, «δανείστηκαν» τον τίτλο τους, έβγαλαν τους ήρωές τους από τις σελίδες και τους τοποθέτησαν στο σελιλόιντ. 

Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου

Adam McKay & Charles Randolph «Το Μεγάλο Σορτάρισμα»

Nick Hornby «Brooklyn»

Phyllis Nagy  «Carol»

Emma Donoghue «Room»

Drew Goddard «Η Διάσωση»

Επειδή τις ταινίες λίγο – πολύ όλοι τις γνωρίζουμε, κάποιοι ίσως να τις έχουμε δει και στον κινηματογράφο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα βιβλία που τις ενέπνευσαν. Ας ξεφυλλίσουμε, λοιπόν, τα πέντε βιβλία που διεκδικούν Oscar.

«Το Μεγάλο Σορτάρισμα» («The Big Short: Inside the Doomsday Machine») - εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο Michael Lewis γράφει το 2010 ένα βιβλίο που αφορά τη φούσκα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συγκεκριμένα τα οικονομικά εγκλήματα στην αγορά ακινήτων το 2000, που οδήγησαν εν μέρει στην οικονομική κρίση του 2007-2010.

Με απλό και χιουμοριστικό τρόπο, ο συγγραφέας και πρώην εργαζόμενος στην Wall Street, που έγινε γνωστός στη χώρα μας μέσα από το άρθρο στου στο Vanity Fair για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εξηγεί στον αναγνώστη τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τράπεζες και τα συστήματα τους, παρουσιάζοντας μια εκλαϊκευμένη εξιστόρηση για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2007-2008.

Το βιβλίο του έγινε best-seller και η εταιρεία του παραγωγής του Brad Pitt, Plan B («Moneyball», «12 Χρόνια Σκλάβος», «Selma») αποφάσισε να το κάνει ταινία, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί μαζί με τους Christian Bale, Steve Carell και Ryan Gosling. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Adam McKay.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη μεταφορά βιβλίου του Lewis στη μεγάλη οθόνη. Το 2009, είχε γίνει ταινία το «The Blind Side» με τη Sandra Bullock να αποσπά το πρώτο της Oscar και το 2011 το «Moneyball», με πρωταγωνιστή τον Pitt, ο οποίος είχε κερδίσει υποψηφιότητα για Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Και τα δύο φιλμ ήταν υποψήφια για Oscar Καλύτερης Ταινίας.

«Brooklyn»  - εκδόσεις Penguin Books Ltd

To 2009 o Colm Toibin γράφει το «Brooklyn», ένα από δέκα καλύτερα ιστορικά βιβλία σύμφωνα με τη λίστα του Observer.

Μετά από πολλές δυσκολίες στην πατρίδα της, μια νεαρή Ιρλανδή μετανάστρια αρχίζει να χτίζει τη ζωή της στο Μπρούκλιν στις αρχές της δεκαετίες του ‘50, μέχρι που μια κακή είδηση την αναγκάζει να επιστρέψει στη γενέτειρά της. Ξαφνικά, βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα της ευτυχίας εκεί και τις υποσχέσεις που πρέπει να τηρήσει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Το βιβλίο του μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο John Crowley με την Saoirse Ronan να κρατάει τον ομώνυμο ρόλο, για τον οποίο είναι υποψήφια για Όσκαρ.

«Κάρολ» (Carol») - εκδόσεις Μεταίχμιο

Στη Νέα Υόρκη του ’50, η 19χρονη Τερίζ νιώθει χαμένη στη σχέση με τον φίλο της, για τον οποίον αν και νοιάζεται, δεν νιώθει καμία ερωτική επιθυμία. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν η Κάρολ, μια πολύ κομψή παντρεμένη γυναίκα, κάνει την εμφάνισή της στο πολυκατάστημα όπου δουλεύει η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγμή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας -ίσως και ολόκληρη η ζωή της- δεν είχε άλλο σκοπό πέρα απ’ αυτή την αναπάντεχη συνάντηση. Η ερωτική τους σχέση θα εξελιχτεί άλλοτε με ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις.

Το 1951 η Patricia Highsmith πρωτοδημοσιεύει το «Κάρολ» με τον τίτλο «The price of salt». Σαράντα χρόνια μετά, το βιβλίο κυκλοφορεί ξανά με επίλογο της συγγραφέως, μέσα από τον οποίο ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι η ιστορία αντλήθηκε από την προσωπική της εμπειρία.

Στην εξαίσια κινηματογραφική μεταφορά του από τον  Todd Haynes, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν οι Cate Blanchett και Rooney Mara, υποψήφιες και οι δύο για Oscar για την άκρως συναισθηματική ερμηνεία τους.

«Το Δωμάτιο» («Room») - εκδόσεις Ψυχογιός

Γραμμένο το 2010 από την Ιρλανδοκαναδή Emma Donoghue, το πολυβραβευμένο «Το Δωμάτιο» εξιστορεί την ιστορία μιας μητέρας που είναι έγκλειστη σε ένα δωμάτιο 11 τετραγωνικών με τον 5χρονο γιο της, Τζακ φυλακισμένοι και οι δύο του γερο-Νικ. Κι ενώ για εκείνη το δωμάτιο αυτό είναι μια φυλακή, για τον Τζακ, χάρη στη φαντασία του αλλά και την αγάπη της μητέρας του, είναι ένας ολόκληρος κόσμος μέσα στον οποίο κατοικούν με χίλια δυο θαύματα. Όσο μεγαλώνει όμως η λαχτάρα του Τζακ να γνωρίσει τον κόσμο, τόσο γιγαντώνεται η απελπισία της μητέρας του.

Αυτή την ιστορία ακαταδάμαστης αγάπης που ανθεί κάτω από τις πιο οδυνηρές συνθήκες γύρισε ταινία ο Lenny Abrahamson με την Brie Larson –υποψήφια για Oscar- να καθηλώνει με την ερμηνεία της στο ρόλο της μητέρας, όπως επίσης και ο μικρούλης Jacob Tremblay.

«Άνθρωπος στον Άρη» («The Martian») – εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι ξυπνάει τραυματισμένος και μόνος, μέσα σε μια αμμοθύελλα. Τα υπόλοιπα μέλη της τρίτης διαστημικής αποστολής στον πλανήτη Αρη τον θεώρησαν νεκρό και τον εγκατέλειψαν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της NASA. Οι πιθανότητές του τώρα να επιζήσει είναι ανύπαρκτες. Όμως ο Μαρκ δεν το βάζει κάτω. Συνδυάζοντας μοναδικά την ευρηματικότητα με την επιστημονική γνώση, μας αφήνει άφωνους για τις δυνατότητες του είδους μας να επιβιώνει. Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που παρουσιάζονται κάθε στιγμή μπροστά του; 

Γραμμένο το 2011 με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό, το ««Άνθρωπος στον Άρη» αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο του Andy Weir, το οποίο τον έθεσε στις πρώτες θέσεις στις λίστες των Sunday Times και Amazon, κερδίζοντας φανατικούς αναγνώστες μεταξύ των φίλων του διαστήματος, της επιστήμης και της περιπέτειας.

Το βιβλίο του «ζωντάνεψε» φέτος μέσα από την ταινία «Η Διάσωση» του Ridley Scott, με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Oscar Matt Damon.


Πηγή: klik.gr