Εκδόσεις Μικρός Ήρως: Eπιμένοντας Δημιουργικά - Ειδήσεις Pancreta

Ο «Μικρός Ήρως» αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο

Το 1953 ο Στέλιος Ανεμοδουράς ξεκινά την συγγραφή και την έκδοση του θρυλικού αναγνώσματος «Μικρός Ήρωας». Ο «Μικρός Ήρως» αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο, καθώς εκδιδόταν σε εβδομαδιαία βάση επί 16 συναπτά έτη, μια επιτυχία που οφειλόταν στη λιτή και κατανοητή γλώσσα του. Πρόκειται για τις περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα) κατά τη διάρκεια της κατοχής και περιγράφει με ευφάνταστο τρόπο τον αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες. Οι ιστορίες αυτές αγαπήθηκαν πολύ από τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές, σε μία προσπάθεια του δημιουργού του να αμβλύνει μέσω αυτού τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού που είχαν μόλις προηγηθεί. Ο «Μικρός Ήρως» ήταν το πρώτο, αμιγώς ελληνικό περιοδικό, με pulp-fiction θεματολογία. Για τη συγγραφή του, ο Ανεμοδουράς δανείσθηκε στοιχεία ηρώων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μιας παράδοσης λαϊκής κουλτούρας από την οποία ήταν επηρεασμένος.

Τον Ιούνιο του 196,9 το ελληνικό αναγνωστικό κοινό θα γνωρίσει τον «Μπλεκ», τον Ξανθό Γίγαντα. Ο Μπλεκ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εβδομαδιαία βάση, τον Ιούνιο του 1969. Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969-Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιλάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.Στις μέρες μας, το περιοδικό Μπλεκ κυκλοφορεί ανά δυο μήνες και στις σελίδες του φιλοξενεί πλήθος χάρτινων ηρώων αποτελώντας ένα πολυθεματικό περιοδικό κόμικς.

Οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως συνεχίζουν δυναμικά τη δραστηριότητα τους με νέες εικονογραφημένες εκδόσεις που φιλοξενούν αδημοσίευτες ιστορίες, αλλά και ανατύπωση παλαιότερων.Στα τέλη του 2013, επανεκδόθηκε η σειρά του «Μικρού Ήρωα» σε 5-τευχους τόμους, ενώ τον Απρίλιο του 2014 ξεκίνησε η έκδοση του «Νέου Μπλεκ», μια ανθολογία κόμικς, στα πρότυπα των παλαιότερων εκδόσεων. Στην έκδοση φιλοξενήθηκαν χαρακτήρες όπως Μπλεκ, Ζαγκόρ, Μάρτιν Μίστερι, Νάθαν Νέβερ, Μαρκ, ΡόυΡέης, Τερματοφύλακας Γιατρός, Τομ Κάρτερ και Τετρακοσάρης (Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, Κώστας Φραγκιαδάκης).

Οι εκδόσεις Μικρός Ήρως σεβόμενες το παρελθόν τους συνέχισαν να ασχολούνται με τον χώρο των λαϊκών αναγνωσμάτων,προχωρώντας στην έκδοση δυο κορυφαίων ποδοσφαιρικών κόμικς. Ο αγαπημένος Ερίκ Καστέλ αποδεικνύει πως η μαγεία των κόμικς συνδυάζεται τόσο επιτυχημένα με το ποδόσφαιρο! Ένας χάρτινος ήρωας που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες μεταγραφές ενός συλλόγου! Ο Γάλλος δεξιοτέχνης εξτρέμ με το νούμερο 7 συνιστά για πάρα πολλούς το καλύτερο ποδοσφαιρικό κόμικς του κόσμου.

Εκτός από τον Ερίκ Καστέλ, ένας ακόμη διάσημος χάρτινος ήρωας μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, ο Ρού Ρέης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας  είναι ο ξανθομάλλης σέντερ φορ, ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής με κεραυνοβόλο σουτ («Racey’srocket») που ηγείται των Ρόβερς, της φανταστικής πόλης Μέλτσεστερ, μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Αγγλίας, ενώ παράλληλα διακρίνεται και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πρότυπο της οποίας αποτέλεσε η Άρσεναλ της δεκαετίας του 1950.

Από τα τέλη του 2018, οι εκδόσεις μπαίνουν σε νέα τροχιά, προχωρώντας στην έκδοση βραβευμένων GraphicNovels. 

Τον Μάρτιο του 2020 εκδίδεται το πολυβραβευμένο noirκόμικς Blacksad. Το Blacksad δεν είναι ένα ακόμη κόμικς. Μπορεί εύκολα να γίνει ο λόγος για να ξεκινήσεις να διαβάζεις κόμικς, αν δεν είσαι φαν του είδους, ή να κολλήσεις, αν είσαι λάτρης της 9ης Τέχνης! Μια noirιστορία που συνδυάζει σε απόλυτο βαθμό την αστυνομική περιπέτεια, με το στοιχείο του ερωτισμού καθώς και την αίσθηση συνείδησης που διέπει συνήθως τους ήρωες αυτών των ιστοριών. Στην εισαγωγή του καθηλωτικού αυτού κόμικς διαβάζουμε: «Αν αληθεύει, πως οι γάτες έχουν εννέαζωές, τότε, ο John Blacksad, πρέπει να ‘χει μερικές ντουζίνες. Αν και υπάρχει μια μακροχρόνια παράδοση με την εμφάνιση ζώων στα κόμικς, οι Guarnido και Diaz Canales, είναι ξεκάθαρο πως ανοίγουν έναδικό τους κεφάλαιο, συνεχίζοντάς την. Το Blacksad απογειώνει το είδος σε άλλο επίπεδο. Αντί για ζώα που συμπεριφέρονταιόπως οι άνθρωποι, η προσέγγιση των δημιουργώνβασίζεται σε ανθρώπους που μοιάζουν με ζώα».

Τον Μάιο του 2020 κυκλοφορεί σε συνεργασία με την εφημερίδα των συντακτών το  graphicnovel«Η Παραμονή της Μεγάλης Νύχτας – Μάης ‘68». O Γαλλικός Μάης έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ένα μοναδικό γεγονός εξέγερσης απέναντι στο Καθεστώς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών δυνάμεων. Αυτό το στοιχείο της επαναστατικής δημιουργικότητας – που για πολλούς ιστορικούς παρατηρητές, αλλά και συμμετέχοντες στα γεγονότα ισοδυναμούσε με «Τέχνη» – διοχετεύτηκε σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Ο Felix Guattari περιέγραψε αυτή την έντονη δημιουργικότητα ως «Συλλογικό Αίσθημα Ευτυχίας» και βέβαια, η εξωστρεφής αυτή δημιουργικότητα δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την 9η Τέχνη! Στο κόμικς,θα διαβάσετε για την ιστορία που εκτυλίχθηκε την άνοιξη του 1968, όταν οι Γάλλοι συνταράχθηκαν από μια παράδοξη υπαρξιακή κρίση. Μέσα από τη ματιά ενός φοιτητή που μπλέχτηκε τυχαία στα γρανάζια του κινήματος, ο αναγνώστης συμμετέχει σε όλες αυτές τις ημέρες από τα παρασκήνια. Κάνει παρέα με τον Κον-Μπεντίτ, τον Ζεσμάρ ή τον Βεμπέρ, σκαρφαλώνει στα οδοφράγματα, ακούει τον χείμαρρο των λόγων που κυριεύει το Οντεόν… Σαν αντίστιξη, «Η παραμονή Της Μεγάλης Νύχτας» δείχνει όσα συμβαίνουν στα ανώτατα κλιμάκια του κράτους: τις συγκρούσεις μεταξύ του Ντε Γκωλ και του πρωθυπουργού Πομπιντού, τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο αρχηγείο της αστυνομίας ή στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Μποβό… Με μια λέξη, ο αναγνώστης βρίσκεται κάθε στιγμή εκεί όπου γράφεται η ιστορία, στη Σορβόννη και στα Ηλύσια, στο εργοστάσιο της Ρενό ή στο Οντεόν… Κάνει βουτιά στην καρδιά του κυκλώνα, για να κατανοήσει τις δυνάμεις της ψυχής και τις δυνάμεις των όπλων.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κυκλοφορεί το εξαιρετικό αντιπολεμικό έργο του Joe Kubert «Φαξ Από Το Σαράγεβο». Τo «Φαξ Από Το Σαράγεβο» εντυπωσιάζει με τον ρεαλισμό του και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός του μπορεί και αποτυπώνει μια εμπόλεμη κατάσταση, με το σκίτσο και τον λόγο του. Έχοντας χρησιμοποιήσει σε μερικά αποσπάσματα, όπως ομολογεί κι ο ίδιος ο δημιουργός, ελεύθερους διαλόγους και με στοιχεία κορύφωσης της δραματουργίας, ο Kubert καταφέρνει, μέσα από την αφήγηση του, να μας κάνει να περιπλανηθούμε στην εμπόλεμη ζώνη.Το 1945, είπαμε στον κόσμο «Ποτέ ξανά». Το 1992, η υπόσχεση απέκτησε αιματηρές αποσχίσεις. Αυτή ήταν η χρονιά που ξέσπασε ο πόλεμος στο Σαράγεβο της Βοσνίας, το έτος που η γενοκτονία σαν όρος επανεμφανίστηκε στον πλανήτη. Ήταν η χρονιά που ο Ervin Rustemagic, ένας διεθνής επιχειρηματίας με ευρεία γκάμα πελατών, ανάμεσα στους οποίους και ο συγγραφέας Joe Kubert και η οικογένειά του, παγιδεύτηκαν σε μια πόλη υπό πολιορκία. Το μόνο μέσο επικοινωνίας του Ervin με τον έξω κόσμο (και τον Joe Kubert) ήταν μέσω της συσκευής φαξ του. Καθώς ο Joe άρχισε να λαμβάνει αυτά τα μηνύματα από τον Ervin, έκανε ό, τι έπραττε εδώ και χρόνια. Αποτύπωσε την ιστορία στο χαρτί. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις και τις κυκλοφορίες τους μπορείτε να βρείτε στο επίσημο siteτους: www.mikrosiros.gr


Πηγή: nostimonimar.gr