Στο κέντρο είναι τα βιβλία - Ειδήσεις Pancreta

Κάθε Χριστούγεννα, έχουμε δεν έχουμε χρήματα, θα πάμε στο κέντρο για βιβλία, με τα παιδιά. Κι ας αγοράζουμε κρυφά και φανερά βιβλία όλο τον χρόνο με το που θα μας δοθεί η ευκαιρία κι ας ψάχνουμε αφορμή για να χαζέψουμε τα εξώφυλλα στο βιβλιοπωλείο της πλατείας κι ας λέμε στους άλλους ότι εμείς για δώρα, όταν αυτά προκύπτουν, προτιμάμε βιβλία και μουσικές. Είναι η σχεδία, που μας κρατάει στην επιφάνεια, με προορισμό τον πολιτισμό…

Έφτασαν οι βιβλιοθήκες του σπιτιού να μην τα χωρούν, έχουμε και στις ντουλάπες, κουβαλάμε και στις τσάντες μας, διαρκώς. Δεν τολμούμε να τα βάλουμε στην αποθήκη, δεν το σκεφτόμαστε καν να τα κλείσουμε σε κούτες, να μην βλέπουν και να μην τα βλέπουν. Κι όταν δανείζουμε, χτυπάνε οι καρδιές μας δυνατά μέχρι να μας τα επιστρέψουν, σαν να δώσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Στο κέντρο της ζωής μας, τα βιβλία. Αυτά μας έμαθαν γράμματα, αυτά μας άνοιξαν πόρτες, αυτά μας ταξίδεψαν, μας συγκίνησαν, μας βεβαίωσαν, μας αμφισβήτησαν, μας προβλημάτισαν, μας προστάτεψαν, μας άνοιξαν φτερά. Αυτά άναψαν μέσα μας τη σπίθα για αναζήτηση, με αυτά αποκτήσαμε τη χαρά της γνώσης.

Τώρα, τα βιβλία και οι δημιουργοί τους είναι στο κέντρο βάρβαρου στόχαστρου, τρέχουν αγωνιωδώς να ξεφύγουν από τις «σφαίρες της ανάπτυξης». Βάναυσα στοχεύουν στα βιβλία κι αφού τα βιβλία είναι στο κέντρο της ζωής μας, στοχεύουν κι εμάς.

Φυλάξτε τα βιβλία σαν τους εαυτούς σας, προστατέψτε τη δημιουργία και τον πολιτισμό, υπερασπιστείτε το επόμενο μονοπάτι σοφίας με την καρδιά σας και βάλτε εσείς στο στόχαστρο όλη τη διαπλοκή που αστράφτοντας κρύβει τα γαμψά της νύχια πίσω από τη δημιουργία, τη γνώση, την ευαισθησία, την ομορφιά.


Πηγή: enfo.gr