Στα κύματα της Έλλης - Ειδήσεις Pancreta

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή ένωσαν για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Το καινούριο τους βιβλίο με τίτλο Στα κύματα της Έλλης κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και φυσικά το διαβάσαμε.

O Καπτανίκ είναι ναυτικός. Έμπειρος και πολυταξιδεμένος. Ταξιδεύει σε ένα πέλαγο αόρατο μα απέραντο. Ένα πέλαγο φτιαγμένο για ταξίδια μακρινά, μεγάλες περιπέτειες και σπουδαίες ανακαλύψεις. Ταξιδεύει στα σγουρά μαλλιά της Έλλης. Και είναι μέρες με φουρτούνα τρομερή και άλλες με απόλυτη ηρεμία. Μερικές φορές ακόμα και ο Καπτανίκ που είναι τόσο έμπειρος ναυτικός τρομάζει και φοβάται αλλά δεν απογοητεύεται γιατί ξέρει πως θα περάσουν όλα τελικά και ύστερα όλα θα αρχίσουν από την αρχή.

Ένα υπέροχο αλληγορικό παραμύθι για τα μεγάλα πράγματα που συμβαίνουν στα μικρά κεφάλια. Μια ιστορία για τα συναισθήματα των παιδιών και όλα αυτά που βιώνουν καθημερινά: τον φόβο, τον ενθουσιασμό, την απογοήτευση αλλά και τη φαντασία τους, που συχνά τα βοηθά να διαχειρίζονται όσα νοιώθουν. Αλλά δεν είναι μόνο μια ιστορία για την Έλλη και όλα όσα βιώνει… Είναι και ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια. Το κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδούλου έρχεται να συμπληρώσει με μια ονειρική εικονογράφηση η Ίρις Σαμαρτζή που παίζοντας με τις διαστάσεις, το κολάζ και την ξυλομπογιά καταφέρνει να φτιάξει έναν ιδανικό κόσμο γεμάτο υπέροχα χρώματα, ένα πέλαγο στο οποίο το παιδικό μυαλουδάκι μπορεί να ταξιδέψει.

Ο Πέτρος βιάστηκε να διαβάσει αυτό το βιβλίο αμέσως μόλις το λάβαμε μιας και δεν με έχει ανάγκη πια. Ενθουσιάστηκε με τις περιπέτειες του Καπτανίκ, εντυπωσιάστηκε από τα μαλλιά της Έλλης (που μοιάζουν με της μαμάς) και μιλήσαμε για τα δικά μας όνειρα μας και συναισθήματα. Κι είμαι σίγουρη ότι με κάθε ανάγνωση θα ανακαλύπτουμε καινούριους συμβολισμούς.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών. Αναζητήστε το, διαβάστε το μαζί με τα μικρά σας και αφεθείτε στο ταξίδι. Αφεθείτε να νοιώσετε τα συναισθήματα της μικρής Έλλης, που ο συγγραφέας επιλέγει να μην τα «γράψει» αλλά να αφήσει τους μικρούς αναγνώστες να τα ανακαλύψουν μόνοι τους σελίδα με τη σελίδα.

book cover

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς


Πηγή: dimartblog