Η Μαρία Ευθυμίου την Κυριακή 22 Απριλίου στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

«Η ζωή μας όλη μας σπρώχνει, θεωρώ, προς την προσέγγιση και μελέτη της Ιστορίας, γιατί κι εμείς οι ίδιοι και οι γύρω μας –και αυτοί που ζουν και αυτοί που έφυγαν- συγκροτούμε την Ιστορία. Η Ιστορία είναι ο κώδικας μας, το στίγμα μας, η ύπαρξη μας. Γι αυτό και είναι τόσο κατανοητή, αποκωδικοποιήσιμη και συναρπαστική για όλους(…)».

Τα τελευταία χρόνια η Μαρία Ευθυμίου έχει «αλωνίσει» όλη την Ελλάδα. Σε δήμους, ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, πανεπιστήμια, στο διαδίκτυο, έχει παρουσιάσει προφορικά μαθήματα Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Έχει καταστεί μια οικεία μορφή σε πολλούς συμπολίτες μας που ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης και επαγγέλματος έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Ιστορία.

Οι ιστορικοί επιστήμονες τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και παραγωγικοί. Ωστόσο η ελληνική κοινωνία δεν τους έχει ακόμα αποδώσει το ρόλο που τους αναλογεί στη δημόσια σφαίρα. Το δικαίωμα δηλαδή να έχουν μια διακριτή γνώμη για τα γεγονότα ιστορίας που αφορούν τον τόπο μας. Η φήμη της Μαρίας Ευθυμίου προηγείται, πλέον, της φυσικής της παρουσίας και συμβάλλει ώστε η Ιστορία μέσα από το ασίγαστο λαϊκό έργο της να  αποκαθίσταται σε ένα ευρύ κοινό. Η Ευθυμίου επισημαίνει την καθυστέρηση του ελληνικού πληθυσμού σε ιστορική γνώση, εντοπίζει τις στρεβλώσεις και τα στερεότυπα που πηγάζουν από την διαδεδομένη ημιμάθεια, αλλά και αναγνωρίζει μια αυξημένη ανάγκη και ζωηρή επιθυμία όλο και περισσότερων συμπολιτών μας να προσεγγίσουν την ιστορική γνώση.

«Δεν υπάρχει τίποτε δυνατότερο από την αφήγηση», υποστηρίζει η Ευθυμίου. «Κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να δημιουργήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ψυχισμό δυνατότερες εικόνες και αισθήματα απ’ αυτήν. Έχει πλασθεί ο εγκέφαλος μας στην κατεύθυνση αυτή λόγω του γεγονότος ότι, επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια (…) η γνώση, η ενημέρωση και οι ιστορίες μεταδίδονταν μέσα από την αφήγηση, μέσα από τον προφορικό λόγο».

Η αθρόα συμμετοχή στις παραδόσεις της αποδεικνύουν πόσο δίκιο έχει.

Η ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1981. Την τελευταία δεκαετία προσέφερε δωρεάν σε χιλιάδες ακροατές, σε καθημερινή βάση, σε όλη την Ελλάδα, μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα 70 άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Το έτος 2013 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού».

Ο ΜΑΚΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ σπούδασε προϊατρική (PreMed) στο Worcester St. College της Μασσαχουσέττης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων από τους Eric Hobsbawm, Norman Davies, Dario Fo, Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Eduardo Galeano, Carlos Fuentes κ.ά. Επίσης συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, όπου έχει δημοσιεύσει κείμενα και συνεντεύξεις.

Το βιβλίο “Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι ο καρπός της συνεργασίας τους. Μέσα από 15 συναντήσεις τους και εκτενείς συζητήσεις τους παρουσιάζεται η πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης σε συνάφεια με την επιστημονική περιπέτεια της Ευθυμίου σε βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα, αλλά και “εικονικά” αμφιθέατρα που διδάσκει τα τελευταία χρόνια.

Ο τίτλος το βιβλίου υπονοεί πως από την προϊστορία μέχρι σήμερα ο δρόμος τελικά είναι σύντομος. Η συγγραφέας προσπαθεί να ερμηνεύσει το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται πρόσφατα για την ιστορική γνώση και μας παρουσιάζει την Ιστορία σαν το  εργαλείο που μας οδηγεί στην αυτογνωσία και ανοίγει τις σκέψη μας σε στοχασμούς για το μέλλον.

Το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο και οι  εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν εκδήλωση με τους συγγραφείς του βιβλίου. Η Μαρία Ευθυμίου  με τη συνδρομή του Μάκη Προβατά θα μιλήσει για το βιβλίο τους και θα συνομιλήσει με τους πολυπληθείς φίλους και μαθητές της.  Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα Μανόλη Καρέλλη (β' όροφος Ανδρόγεω) την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 18.00.

Βιβλιοπωλείο Αναλόγιο


Πηγή: pancreta