Εορταστικές αναγνώσεις μετά μουσικής - Ειδήσεις Pancreta
Muzine Diary-ένα μουσικό ημερολόγιο | 665 Ημέρες και μια ….ζωή Metal

Τις ημέρες αυτές συνηθίζουμε να ανταλλάζουμε δώρα. Τα βιβλία συνεχίζουν να αποτελούν ιδέες για κάτι τέτοιο, όπως παλιότερα και τα cd και πολύ παλιότερα τα βινύλια τα οποία έχουν επιστρέψει για ένα μικρό όμως μέρος του κοινού. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να συνδυαστεί ένα βιβλίο με την ακρόαση ενός κομματιού ή να προκληθεί η ακρόαση ενός κομματιού από κάτι που διαβάζουμε ευκολότερα από το παρελθόν. Τα 2 βιβλία που προτείνονται παρακάτω συνδυάζουν αυτά τα στοιχεία και ξεχωρίζουν  από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Muzine Diary – ένα μουσικό ημερολόγιο | Εκδόσεις Χαραμάδα

Για όσες και όσους αναζητούν ένα διαφορετικό ημερολόγιο για το νέο έτος η πρωτοβουλία των εκδόσεων Χαραμάδα αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση την οποία θα λατρέψουν πολλοί και ειδικά οι μουσικόφιλοι…

Τις εκδόσεις Χαραμάδα και τον άνθρωπο που υπάρχει πίσω από αυτές το Νεκτάριο Λαμπρόπουλο, τους γνωρίσαμε μέσα από το μουσικό περιοδικό Muzine, μια περιοδική πρόταση, η οποία για όσο διάστημα μπόρεσε να κρατήσει, αποτέλεσε κατά τη ταπεινή μου γνώμη το καλύτερο μουσικό περιοδικό για όποιον και όποια αναζητά προτάσεις από την δημιουργική πλευρά του λόφου, εγχώρια ή διεθνή. Ωστόσο, αυτό το δημοσιογραφικό διαμάντι δεν μπόρεσε να λάμψει παραπάνω από 2 χρόνια (2007-2009) μιας και περιέπεσε στη δίνη της κρίσης η οποία χτύπησε αλύπητα το χώρο του πολιτισμού. Ας είναι όμως περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα, καθώς το Muzine δεν ξεχνιέται και επανέρχεται αυτό το Δεκέμβρη με ένα μουσικό ημερολόγιο που ξεχωρίζει.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ημερολόγιο – ατζέντα όπου κάθε ημέρα συνδέεται με μια μικρή ιστορία και ένα τραγούδι. Από το I Only Want To Be With You και τη Dusty Sprigfield της πρωτοχρονιάς, το Still In The Groove του Ray Parker Jr. της πρωτομαγιάς και το Rock Of Ages των Def Leppard για το τέλος του νέου χρόνου, το Muzine diary είναι μια έκδοση που συνδυάζει την παιδεία με τη γνώση και το μουσικό συναίσθημα, καθώς διατρέχει μεγάλα κομμάτια της μουσικής ιστορίας των τελευταίων 70 χρόνων και δίνει στον αναγνώστη το ερέθισμα να ακούσει όλον αυτόν τον πλούτο διαβάζοντας. Να σημειωθεί δε, ότι υπάρχει δυνατότητα να ακούσετε τα τραγούδια από το κινητό σας σκανάροντας τον QR code που υπάρχει σε κάθε σελίδα συνδεόμενοι με τη youtube και ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες όπως το spotify π.χ., έχοντας άμεση ακρόαση αυτού που διαβάζετε….

Κλείνουμε αφήνοντας την εισαγωγή του Μάρκου Φράγκου να μας δώσει μια περιληπτική εικόνα του ημερολογίου:

«Ένα σημειωματάριο για όλη τη χρονιά και παράλληλα ένα μουσικό «σαν σήμερα» για την κάθε ημερομηνία, για να θυμόμαστε ότι η pop κουλτούρα  έγραψε τη δική της ιστορία με γεγονότα που συχνά συμπίπτουν με γεγονότα της δικής μας προσωπικής ζωής. Γεννήσεις, θάνατοι, σημαντικά ορόσημα, ρεπορτάζ που έπαιξαν ρόλο στην έμπνευση τραγουδιών, μεγάλες συναυλίες που έμειναν για πάντα χαραγμένες στα μουσικά αρχεία, κυκλοφορίες σπουδαίων δίσκων, επιλογές από τα charts της κάθε εποχής: το σύμπαν της μουσικής είναι πολύ πλούσιο και προσφέρεται γενναιόδωρα για να αντληθεί υλικό που μπορεί να συνοδεύσει την καθημερινότητά μας. Φυσικά, κάθε μέρα χαρακτηρίζεται και από ένα τραγούδι από όλο το χρονικό φάσμα της δράσης της pop μουσικής, ξεκινώντας από τα μεταπολεμικά χρόνια του Β’ Παγκόσμιου και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Τραγούδια κάθε είδους και στιλ, από αγνό πρωτόλειο rock ‘n‘ roll και blues μέχρι μεταμοντέρνο r‘n‘b και indie rock. Μαζί τους, τα εξώφυλλα που τα συνόδευαν στην κυκλοφορία τους για να συμπληρώνεται η αίσθηση από την εποχή του.»

Info:

Ένα ημερολόγιο 400 σελίδων με χώρο  για τις σημειώσεις της χρονιάς και σκληρό εξώφυλλο με κουβερτούρα. Τα κείμενα είναι του Μάριου Φράγκου και η εικονογράφηση της Γιώτα Κοκκόση. Οι διαστάσεις του 16,5*16,5cm (όπως το Muzine) και η λιανική  του τιμή του στα 22€, ενώ για τους συνδρομητές του Muzine είναι 12€ με δωρεάν αποστολή με ΕΛΤΑ.


665 Ημέρες και μια ….ζωή  Metal  | Εκδόσεις ΚΨΜ

Η metal μουσική έχει ευρύ και φανατικό κοινό και στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο στο Rockwave Festival η metal day αποτελεί μια ιδιαιτέρως μαζική συνάντηση νέων και παλαιότερων ακροατών. Δεν σας κρύβω ότι έχω απομακρυνθεί εδώ και πολλά χρόνια από μια σταθερή παρακολούθηση αυτού του ρεύματος και των εξελίξεων του και μόνο ειδικός δεν μπορώ να θεωρηθώ, ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω τη σημασία του στα τελευταία 40 χρόνια της ροκ μουσικής.

Ο Άγγελος Γεωργιόπουλος, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός πολλών metal εκπομπών, συντάκτης και αρχισυντάκτης σε metal περιοδικά και στήλες είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κατατοπίσει και τον πλέον αδαή στα ενδότερα του Heavy Metal. Μέσα από τη γραφή του ανατρέπονται στερεότυπα και μύθοι και αναδεικνύονται τα ουσιαστικά στοιχεία ενός μαζικού μουσικού κινήματος, από τη ταξική διάσταση του φαινομένου, τη φιλοσοφία του, τις σχέσεις του με τη θρησκεία, την αντιμετώπιση της γυναίκας, την πολιτική και όλες τις πτυχές της ζωής με τις οποίες συνδιαλέγεται η μουσική.  Με το τέλος της ανάγνωσης του «665 Ημέρες και μια ….ζωή  Metal» γίνεσαι οπωσδήποτε σοφότερος και αντιμετωπίζεις το metal με άλλο μάτι και το κυριότερο άλλο αυτί. Το πλέον σημαντικό όμως δεν είναι η γνώση που προσφέρει το βιβλίο, αλλά το ότι η γραφή του Γεωργιόπουλου δείχνει όχι απλά ένα μελετητή αλλά ένα άνθρωπο που ζει με αυτό, που είναι χαραγμένο στη ψυχοσύνθεση του. Το «665 Ημέρες και μια ….ζωή  Metal» είναι ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη και πάθος και αυτό το κάνει ειλικρινές και αυθεντικό…

Μια ανθολογία λοιπόν στην υπηρεσία της Metal μουσικής. Ένα βιβλίο γραμμένο μέσα από την προσωπική όραση, θητεία, τριβή, έρευνα και εμβάθυνση στα γνωστά και άδυτα του ατίθασου παιδιού της rock. Ένα οδοιπορικό μνήμης, μα πάνω απ’ όλα μια ιστορική καταγραφή προς χάριν της αιωνιότητας και της διακήρυξης του επαναστατικού αντικομφορμισμού της! Ένα βιβλίο για τις χαραγμένες στην ψυχή 665 Ημέρες και τη Μία… Ζωή Metal! Ένας οδηγός χρήσης που περιέχει εκατοντάδες φωτογραφίες, διαγράμματα, πίνακες καθώς και πλούσια βιβλιογραφία, πηγές και στοιχεία για όλη τη Metal σκηνή.

Εννοείται “must read” για τους απανταχού μεταλάδες, αλλά και για κάθε φίλο της μουσικής που δεν του αρέσουν οι παρωπίδες.

Info:

http://www.kapsimi.gr/

Σελίδες 720, χαρτόδετο 18,8 * 22,80 cm. Λιανική τιμή 27€

Γράφει: Μιχάλης Παπαμακάριος

Το διαβάσαμε εδώ


Πηγή: pancreta