Το τίμημα της δημοσιότητας - Ειδήσεις Pancreta

  Μάκης Τσίτας «Mια μικρή διάσημη» Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Ψυχογιός, 2017 Σελ. 56

Η Θεοδοσία είναι ένα μικρό κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει διάσημη ηθοποιός και η τύχη φαίνεται να τη βοηθάει. Μια μέρα εμφανίζεται η θεία Δέσποινα που δουλεύει στην τηλεόραση και προτείνει στους γονείς της κάτι απίστευτο. Να δώσουν την άδεια στην κόρη τους, τη Θεοδοσία να παίξει σε μια τηλεοπτική σειρά που ονομάζεται «Οδοντόβουρτσες στο ηλιοβασίλεμα».

Οι γονείς μετά από συζήτηση δίνουν τελικά την άδειά τους κι έτσι το κοριτσάκι εξελίσσεται σιγά σιγά σε διάσημη ηθοποιό. Η ζωή της αλλάζει, όλοι την αναγνωρίζουν στον δρόμο, τα περιοδικά γράφουν γι’ αυτήν, οι φίλες της τη θαυμάζουν, αλλά η Θεοδοσία αρχίζει να αμφιβάλλει αν η ζωή μιας διάσημης ηθοποιού είναι τόσο ευχάριστη, όσο αρχικά πίστευε. Της λείπουν οι φίλοι της, τα παιχνίδια της, οι ώρες της ξεκούρασης, ο προσωπικός της χρόνος.

Ο Μάκης Τσίτας, γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας, μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Οπως και στα προηγούμενα βιβλία του έτσι κι σ' αυτό επιχειρεί να μεταδώσει μια διαχρονική αλήθεια: τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτά που φαίνονται, υπάρχουν και οι σκοτεινές πλευρές τους.

Με άλλα λόγια, μέσα από την ιστορία του επαναδιατυπώνει το γνωστό σε όλους μας συμπέρασμα: ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Με αλληγορικό λόγο, χιούμορ και σαρκασμό, κάτι που χειρίζεται περίτεχνα, όπως το απέδειξε και στο βραβευμένο μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός», κατορθώνει να περάσει στην παιδική ψυχή τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις προσωπικές μας επιλογές, όταν αυτές γίνονται χωρίς να συνεκτιμώνται οι διαχρονικές ανθρώπινες αξίες.

Ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί ύφος διδακτικό, δεν συμβουλεύει, ούτε προτρέπει, αλλά μέσα από την ανάλαφρη και παιγνιώδη αφήγηση του παραμυθιού μάς οδηγεί με διασκεδαστικό τρόπο στoν πυρήνα της ιστορίας του.

Αλλωστε αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του παραμυθιού, πέρα από την αισθητική απόλαυση που μας χαρίζει. Ο Μάκης Τσίτας επίσης οικοδομεί την ιστορία του ακολουθώντας με ακρίβεια την τοπιογραφία της παιδικής ψυχής, την οποία φαίνεται να έχει μελετήσει.

Καταφεύγοντας σε αλληγορίες και συμβολισμούς -τεχνικές που ανήκουν στο παραμύθι- και ταυτόχρονα μιλώντας στη γλώσσα των παιδιών και με τα δικά τους δεδομένα, κάνει την αλήθεια πολύ πιο ευδιάκριτη και κατανοητή στους μικρούς αναγνώστες. Και η αλήθεια αυτή δίνει προτεραιότητα σε διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, όπως η φιλία, η αγάπη, οι καθημερινές χαρές της ζωής, πέρα από τις πρόσκαιρες αξίες και ματαιοδοξίες.

Καίριες είναι και οι ατάκες που χρησιμοποιεί για να διακωμωδήσει την ανθρώπινη φιλοδοξία: ο τίτλος του σίριαλ είναι «Η μελαγχολική σιωπή του μπακλαβά» που σκηνοθετεί ο κύριος Μπιφτέκης κ.ά. Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει τελικά η ηρωίδα της ιστορίας, δηλαδή η Θεοδοσία, είναι αν θα συνεχίσει τη ζωή μιας διάσημης, καθώς οι προτάσεις για ρόλους σε καινούργια σίριαλ πυκνώνουν. Αξίζει τελικά κανείς να είναι διάσημος θυσιάζοντας την ελευθερία του και τους φίλους του; Αυτό όμως είναι κάτι που θα ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες διαβάζοντας το βιβλίο.

Εντυπωσιακή είναι η πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου από την Ελίζα Βαβούρη. Συμπερασματικά: το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μια μικρή διάσημη» διαβάζεται απνευστί, τέρπει και διδάσκει μικρούς, αλλά και μεγάλους αναγνώστες.

Συντάκτης: Κατερίνα Καριζώνη

πηγή


Πηγή: pancreta