Τζιμ Μόρισον: Το “πυροτέχνημα” της ροκ σκηνής - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Ο Τζιμ Μόρισον, ο μυστικιστής μουσικός, συνθέτης, ποιητής και τραγουδιστής υπήρξε ένας από τους χαρισματικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής. Ήταν μέλος του συγκροτήματος The Doors, μπάντα που παρά τη μικρή της δισκογραφική παραγωγή, μόλις τέσσερις δίσκους, κατάφερε να σημαδέψει τη ροκ σκηνή με τη μοναδικότητα της μουσικής της, μια μίξη  μπλουζ, ψυχεδελικού και σκοτεινού ροκ.

Ο Μόρισον  γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Μελβούρνη της Φλόριντα. Μεγάλωσε σε ένα ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον, με πατέρα αξιωματικό του Ναυτικού, ο οποίος υπήρξε ιδιαιτέρως αυταρχικός με την διαπαιδαγώγηση του Μόρισον, γεγονός στο οποίο μπορούμε να βρούμε τις βαθύτερες ανάγκες για αυτοέκφραση και τα κίνητρα της πηγαίας επαναστατικότητάς του. Χαρακτηριστικό της έντασης μεταξύ της οικογένειας Μόρισον, υπήρξε το γεγονός ότι ο Τζιμ, από όταν ξεκίνησε να γίνεται γνωστός, δήλωνε ότι οι γονείς του ήταν πεθαμένοι.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο Τζιμ Μόρισον ήταν υπάκουος και εμφανώς  ευφυής, αρίστευε στο σχολείο και έδειξε από νωρίς μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη φιλοσοφία. Ως μαθητής, ο Μόρισον άρχισε να επαναστατήσει ενάντια στην αυστηρή πειθαρχία του πατέρα του, ανακαλύπτοντας το αλκοόλ, τις γυναίκες και την ανυπακοή σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας.

Ο Μόρισον σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Καλές Τέχνες και στη συνέχεια Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), όπου συναντήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη των The Doors.

Τα ταλέντο του Μόρισον ήταν αδύνατο να κρυφτεί και σύντομα διάβαζε στους συμφοιτητές τα κείμενα και τους στίχους του. Ο Ρέι Μάνζαρεκ ενθουσιάστηκε με τους σκοτεινούς στίχους του Μόρισον και άρχισαν να τους συνδυάζουν με μουσικές υποκρούσεις των πλήκτρων του και γρήγορα έγιναν μπάντα.  Πρόσθεσαν στη συνέχεια τον Τζον Ντενσμορ, ντράμερ, και λίγο αργότερα στην κιθάρα τον Ρόμπι Κρίγκερ. Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε το θρυλικό συγκρότημα.

Το 1967, η μπάντα κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, το single  «Break On Through» και το «Light my fire», το οποίο εκτόξευσε την μπάντα στο προσκήνιο της παγκόσμιας ροκ σκηνής.

Τζιμ Μόρισον: Το «πυροτέχνημα» της ροκ σκηνήςΣυνδυάζοντας τους σκοτεινούς στίχους του Morrison για το θάνατο, τη βία, την παράνοια, το σεξ και τα ναρκωτικά με την πρωτότυπη σκηνική παρουσία της μπάντας άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ροκ μουσική. Η έλλειψη μπασίστα, ήταν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο Μάνζαρεκ κάλυπτε αυτό το κενό με τα πλήκτρα του, και εισήγαγε τον πρωτοποριακό ήχο του ηλεκτρικού πιάνου.

Ως ποιητής του χάους, όπως τον αποκαλούν, ο Μόρισον έζησε μια μποέμικη ζωή που υπερχείλιζε καταχρήσεις. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον ακολουθούσαν σε κάθε πτυχή της καριέρας του και της προσωπικής του ζωής.

Ο Μόρισον ξεχωρίζει για την προκλητική του σκηνική παρουσία, με τις διάφορες σεξουαλικές του μιμήσεις και τις γενικότερες προσβολές προς κάθε τι θεωρούσε κατεστημένο. Ο Μόρισον ξέχασε τους καλούς του τρόπους και βρήκε τον εαυτό του μέσα σε μια βαθιά αναζήτηση κάθε τι απαγορευμένου και μια βουτιά στο ίδιο του το ασυνείδητο. Η θεατρικότητά του, η εκφραστική του γοητεία και η οργασμική ρόκ, του δημιούργησαν αρκετές φορές προβλήματα με τις αμερικάνικες αρχές, καθώς κατηγορήθηκε επανειλημμένα για την προσβολή της δημόσιας αιδούς και τάξης.

Η αυτοκαταστροφικότητα  αποτελούσε ένα από τα βασικότερα στοιχεία της πολύπλευρης προσωπικότητας του Μόρισον. Βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι, από τη σύντροφό του Πάμελα Κούρσον, και τα πραγματικά αίτια του θανάτου δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Η ελληνική επιγραφή «κατά το δαίμονα εαυτού» στον τάφο του Μόρισον, είναι ακόμη μια υπενθύμιση για το ότι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του Μόρισον ήταν τελικά ο ίδιος του ο εαυτός.


Πηγή: pancreta