Κλείνει τα... 25 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου - Ειδήσεις Pancreta

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του, με μια έκθεση επετειακού χαρακτήρα με τίτλο «Δέκα Κεφάλαια».

Πρόκειται για 10 ενότητες της τέχνης, οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα της συλλογής του μουσείου, το οποίο διαθέτει 650 έργα στη μόνιμη συλλογή του ενώ η καλλιτεχνική αξία του θεωρείται υψηλή.

Για τα «Δέκα Κεφάλαια» χρησιμοποιήθηκαν περίπου 200 από τα 650 έργα της μόνιμης συλλογής ενώ χρησιμοποιήθηκαν και χώροι στη Φορτέτσα, το Δίδυμο κτίριο και το Πυροβολικό, όπως επίσης το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά και ο Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου Μαρία Μαραγκού, τόνισε:

Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε κι έχουμε ένα μουσείο που είναι μεγάλη κληρονομιά για την πόλη μας, με 650 έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών από το 1950 μέχρι σήμερα. Μια συλλογή πολύτιμη, και δεν εννοώ χρηματιστηριακές αξίες γιατί η τέχνη δεν είναι χρηματιστήριο, αλλά είναι πραγματικά πολύτιμη κι ανήκει στην πόλη μας η οποία δεν έχει χρεωθεί για αυτά ούτε ένα ευρώ».

Έγινε προσπάθεια να εκτεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους ενώ η συλλογή οργανώθηκε με το σκεπτικό της εκπαίδευσης του κοινού και περιλαμβάνει δέκα ενότητες. Η κάθε ενότητα αντιστοιχεί σε ένα κεφάλαιο της τέχνης, όπως εξελίχθηκε από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τις μέρες μας.

Επισημαίνεται ότι η συλλογή του μουσείου, είναι η δεύτερη σε επιφάνεια συλλογή μετά το Μουσείο Μπενάκη.

Η διάρκεια των εκθέσεων θα είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017, ενώ θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ώρες λειτουργίας: 
Καθημερινά: 09:00 - 14:00 & 19:00-21:00
Σαββατοκύριακο: 10:00 – 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

πηγή


Πηγή: pancreta