Ντοκιμαντέρ διαφήμιση για το αρχαίο θέατρο από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων (photos) - Ειδήσεις Pancreta
Μια ομάδα μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων θα... ξεναγήσει χιλιάδες τουρίστες που θα ταξιδεύουν προς την Ελλάδα με πτήσεις της Aegean, καθώς το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να προβάλλονται στις οθόνες των αεροσκαφών στιγμιότυπα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ που ολοκλήρωσαν για την αρχαία Απτέρα.
 

Μόλις σε διάστημα 2,5 μηνών, 14 μαθητές, με γενικό συντονιστή τον διευθυντή του σχολείου Αντώνη Αθανασάκη και συνεργαζόμενους καθηγητές τις Μαρία Μπιλάλη και Μαρία Φουρουντζόγλου, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ντοκιμαντέρ διάρκειας 8 λεπτών για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, το οποίο βρίσκεται στη θέση Παλαιόκαστρο, στον Δήμο Σούδας του Νομού Χανίων.

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016 και λίγους μήνες αργότερα -συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου- το 2ο Γυμνάσιο Χανίων προχώρησε στη διαδικασία «υιοθεσίας» του αρχαίου θεάτρου μαζί με ένα άλλο γυμνάσιο (Βάμου). Στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων τους οι μαθητές κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξεναγήσεις σε ομάδες τουριστών και σε μαθητές άλλων σχολείων, πραγματοποιούν εκδηλώσεις στον χώρο του θεάτρου, βοηθούν σε θέματα καθαριότητας, ενώ το σχολείο θα δίνει ένα συμβολικό ποσό κάθε χρόνο για τις ανάγκες του θεάτρου.

Ο διαγωνισμός

Οι μαθητές από το γυμνάσιο των Χανίων συμμετείχαν με το ντοκιμαντέρ τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Οι μαθητές μάς ξεναγούν στα αρχαία θέατρα», που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, η ΕΡΤ και το σωματείο «Διάζωμα». Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Αντώνη Αθανασάκη, «μέσα από το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά και να αγαπήσουν τον ξεχωριστό τόπο της αρχαίας Απτέρας με το υπέροχο θέατρό της και να συνειδητοποιήσουν την αξία του πολιτισμού μας».

Η κινηματογραφική ομάδα δημιούργησε το σενάριο και ανέλαβε τη σκηνοθεσία, η ομάδα animation «ζωντάνεψε» τον μύθο της Απτέρας και η θεατρική ομάδα δραματοποίησε αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη, Ελένης.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε όλη την ομάδα, καθώς αρχικά το ντοκιμαντέρ διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό, ενώ σε δεύτερη φάση επιλέχθηκε μέσω του σωματείου «Διάζωμα» που δραστηριοποιείται με την ανάδειξη και διάσωση αρχαίων θεάτρων, προκειμένου να προβάλλονται στιγμιότυπα στις πτήσεις εξωτερικού της Aegean, στο πλαίσιο μιας θεματικής ενότητας για τα αρχαία θέατρα.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την εμπειρία και υπερήφανοι για το αποτέλεσμα. «Ο χαρακτήρας που έπρεπε να υποδυθώ στην ταινία ήταν ένας ονειροπόλος μαθητής με ταλέντο στο σκίτσο και πολλή φαντασία. Επειδή αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έχω και εγώ, ήταν σαν να "έπαιζα" τον εαυτό μου και έτσι χαλάρωσα αρκετά και το απόλαυσα» τονίζει ο μικρός πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ και μαθητής του 2ου Γυμνασίου Χανίων, Γιώργος Πεπές. Στον Γιώργο, όπως και στους υπόλοιπους μαθητές-συντελεστές του ντοκιμαντέρ, έμεινε αξέχαστη η στιγμή που είδε τελειωμένη την ταινία στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου μαζί με ολόκληρο το σχολείο. «Ο ενθουσιασμός και η περηφάνια μου δεν περιγράφονται» μας λέει.

Η μαθήτρια Παυλίνα Μπαϊλάκη υποστήριξε ότι η συμμετοχή της σε αυτό το εγχείρημα ήταν μια υπέροχη εμπειρία. «Αν και κουραστήκαμε λιγάκι με τις πολλές ώρες των γυρισμάτων κάτω από τον καυτό ήλιο, η αίσθηση της δημιουργίας αλλά και η ατμόσφαιρα που πρόσφερε ο μαγικός χώρος του αρχαίου θεάτρου μας γέμιζαν ενέργεια. Παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω και την ιστορία του τόπου. Νιώθω ξεχωριστή χαρά που ήμουν ένα μικρό κομμάτι της υπέροχης αυτής συλλογικής προσπάθειας».

Αναφορικά με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, αφηγητές είναι οι μαθητές Κωνσταντίνα Θωμάκη, Δημήτρης Καρτσωνάκης και Μαρία Σπανάκη, ηθοποιοί οι Γιώργος Πεπές, Μανόλης Θεοδωράκης, Μαρία Παπαδάκη και καλλιτεχνική υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας η Ξανθή Κόντου. Στον Χορό εμφανίζονται οι μαθητές Κυριακή Ζαγουράκη, Παυλίνα Μπαϊλάκη, Αναστασία Παντιέρα, Ειρήνη Ελληνιτάκη. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της ομάδας σκίτσου/animation είναι ο Μάριος Ιωαννίδης, ενώ την αντίστοιχη ομάδα πλαισιώνουν οι Φωτεινή Κουμπιάδη, Παυλίνα Μπαϊλάκη και Γιώργος Πεπές. Τέλος, στο κινηματογραφικό συνεργείο συμμετέχουν οι μαθητές Κώστας Αθουσάκης, Ιάσονας Λουραντάκης και Χάρης Φράγκου, ενώ καλλιτεχνικός υπεύθυνος είναι ο Θοδωρής Θωμαδάκης.

Ενα σχολείο σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία

Το 2ο Γυμνάσιο Χανίων είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και προσπαθεί, πέρα από τη μάθηση και την αγωγή που παρέχει στα παιδιά, να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και ανάγκες, εντάσσοντας στην καθημερινότητά του προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες. Παράλληλα, προσπαθεί να λειτουργεί ως σχολική κοινότητα εμπλέκοντας στη λειτουργία του ενεργητικά όλα τα μέλη της, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και είναι γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας με την κοινωνία συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις. Στο παραπάνω πλαίσιο στο σχολείο και τη φετινή σχολική χρονιά (2016-17) λειτουργεί: κινηματογραφική ομάδα, ομάδα σκίτσου/animation, θεατρική ομάδα, ραδιοφωνική ομάδα με ζωντανές εκπομπές κάθε εβδομάδα από την ΕΡΑ Χανίων, ομάδα πειραμάτων «Τα Δευτερόνια», μουσικό συγκρότημα, ομάδα χορού (με λάτιν και παραδοσιακούς), περιβαλλοντική ομάδα, δημοσιογραφική ομάδα. Λειτουργούν ακόμη η ομάδα «School Space» που ασχολείται με τις βασικές αρχές της ρομποτικής και η μουσική ομάδα «καθ΄ωδών».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

πηγή


Πηγή: pancreta