Μάνος Χατζιδάκις : Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Ο κύκλος με την κιμωλία, Ο κύκλος του C.N.S, Ποτέ την Κυριακή, Ελλάς, η χώρα των ονείρων, Οδός Ονείρων, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Reflections, Ο Μεγάλος Ερωτικός, Αθανασία, Για την Ελένη, Η εποχή της Μελισσάνθης, Πορνογραφία… Και Τρίτο Πρόγραμμα, Λιλιπούπολη, παλιές ασπρόμαυρες ταινίες με την Αλίκη, τη Τζένη, τη Μελίνα -και «ηθοποιός σημαίνει φως», μόνο με τη φωνή του Δημήτρη Χορν.

«Τι είναι για μένα ο Μάνος Χατζιδάκις», αναρωτήθηκα με την αφορμή. Είναι από τους ανθρώπους που χωρίς να γνωρίσω ποτέ, τους νιώθω «κοντά μου». Είναι η μουσική και τα τραγούδια που μου ‘χουν κάνει παρέα τόσες και τόσες ώρες στη ζωή μου, είναι κομμάτι από τη ζωή μου, πώς αλλιώς! Είναι και η κοινή Κρητική καταγωγή, φυσικά.

Μια και ο ίδιος είπε:

Μου το ’πε μια φορά ένας γέρος χωρικός πάνω στην ώρα δυνατού σεισμού, μα το κατάλαβα αργότερα. «Μη φοβάσαι, Μανώλη, ζωντανή είναι η Κρήτη μας, κουνιέται…» Και δεν είναι μόνο ζωντανή. Παρά και μάγισσα «Ήπιες νερό από τα σπλάχνα της; Πάει, τέλειωσε Έγινες σκλάβος της αιώνιος…»

Κι αυτό θυμίζει Καζαντζάκη -και μάλλον δεν είναι τυχαίο που μελοποίησε κομμάτια για τον «Καπετάν Μιχάλη». Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο. Και είναι μια εξαιρετική καταγραφή του κλίματος που επικρατούσε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για το θεατρικό ανέβασμα του καζαντζακικού Καπετάν- Μιχάλη γράφτηκαν το 1966, όταν και παρουσιάστηκε το έργο από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Τραγουδά ο Γιώργος Ρωμανός:

Πηγή


Πηγή: pancreta