Eρωτόκριτος: Χαΐνηδες - κι όμΩς κινείται - Ειδήσεις Pancreta

Οι Χαΐνηδες και η ομάδα ''Κι όμΩς κινείται'' μας παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Ερωτόκριτος, την έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Μια αφήγηση που ρέει μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικό καλούπι της μελωδικής γραμμής, αυτή την εκστατική επαναληπτική φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντάς σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική.

Ο Ερωτόκριτος που εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εντέλει, άλλη αναπαράσταση.. μια αναπαράσταση διαλεκτικής, ρυθμολογίας και εκστατικής υπόστασης, μια εικονοπλασία μέσα από ακροβατικές πράξεις της ομάδας χορού Ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» με συντροφιά πολλά διαφορετικά όργανα και φωνές που δημιουρούν ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό θέαμα.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λ. Ηρ. Πολυτεχνείου 34, Πειραιάς

26.04.2016

Τρ: 21:00


Πηγή: koutipandoras.gr