
Το τραγούδι “Taxman” δεν είναι από τα πιο γνωστά ή αναγνωρίσιμα τραγούδια τους. Έχει όμως την αξία του, πρώτον βέβαια γιατί είναι απλά ένα τραγούδι των Beatles, δεύτερον γιατί είναι μια δυνατή «ροκιά» και τρίτον για τους αξιοσημείωτους στίχους του, που όλους μας αγγίζουν.
To “Revolver” ήταν το έβδομο άλμπουμ των Beatles και κυκλοφόρησε το 1966. Ήταν γεμάτο ηλεκτρικές κιθάρες (σε αντίθεση με το προηγούμενο “Rubber Soul” που ήταν πολύ «ακουστικό») και αρκετά ψυχεδελικό. Το τραγούδι που άνοιγε το L.P. ήταν το “Taxman”. Ήταν σύνθεση του George Harrison, ο οποίος το εμπνεύστηκε από το θέμα της τηλεοπτικής σειράς Batman, και αποφάσισαν να του δώσουν αυτή την «περίοπτη» θέση στο άλμπουμ για να «τιμήσουν» τον George και να δείξουν έτσι στο κοινό τους ότι κι αυτός ήταν συνθέτης και εξ ίσου αξιόλογος με τους Paul & John. Είναι εξ άλλου και το μόνο άλμπουμ, στο οποίο ο Harrison συμμετέχει με τρεις συνθέσεις του (“Love you to”, “I want to tell you” & “Taxman”). Το Taxman είχε αρχικά πολύ πιο ήπιο και μαλακό ήχο, αλλά με την βοήθεια του Lennon, το έκαναν πιο σκληρό και γρήγορο. Το σόλο στην κιθάρα είναι του Mc Cartney, γιατί ο ίδιος ο Harrison δεν μπορούσε να το πετύχει να ακούγεται όπως το ήθελαν. Πάντως είναι ένα δυνατό ροκ κομμάτι, προχωρημένο θα έλεγα για την εποχή του.
Το καλύτερο όμως είναι οι στίχοι του τραγουδιού, που εκφράζουν την αγανάκτηση του Harrison για την σκληρή φορολογία.
Την εποχή εκείνη, η βρεττανική κυβέρνηση είχε επιβάλει φορολογία περίπου 95%, σε ορισμένα πολύ υψηλά εισοδήματα. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι πολλοί άγγλοι έφευγαν από την πατρίδα τους ακριβώς για να γλυτώσουν από την βαριά φορολογία(οι Rolling Stones πήγαν στην Γαλλία, οι Beatles αργότερα στις Η.Π.Α.). Ο George που μέχρι τότε δεν είχε πάρει χαμπάρι πόσα έδινε στην εφορία, έγραψε αυτούς τους στίχους και τους έκανε τραγούδι. “There’s one for you, nineteen for me “Cause I’m the taxman, yeah, I’m the taxman”, τραγουδά ο ίδιος ο εφοριακός και υπόσχεται να μην σ’αφήσει σε χλωρό κλαρί. Ό,τι και να κάνεις, εγώ θα το φορολογήσω: “If you drive a car, I’ll tax the street, If you try to sit, I’ll tax your seat. If you get too cold I’ll tax the heat, If you take a walk, I’ll tax your feet.” Kαι στον τάφο ακόμα , μπροστά σου θα τον βρείς “Now my advice for those who die Declare the pennies on your eyes”. Στο σύντομο μάλιστα χορωδιακό , πίσω από τους κυρίως στίχους, ακούμε “taxman Mr. Wilson (= ο τότε πρωθυπουργός) , taxman Mr. Heath (= αρχηγός του συντηρητικού κόμματος). Το τραγούδι αυτό δεν παρέλειπε να το τραγουδά στις συναυλίες του ο Harrison και μάλιστα κάποιες φορές στην θέση των ονομάτων Wilson & Heath, ακουγόταν Clinton & Bush.
Nομίζω ότι, αν και κανείς από μας δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ τον τραπεζικό λογαριασμό των Σκαθαριών, όλοι καταλαβαίνουμε, ειδικά σήμερα, τί σημαίνει να σου τα τρώει η εφορία. Προσωπικά, έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να το τραγουδάω (από μέσα μου βέβαια, μην προδοθώ…), όταν πηγαίνω στην μεγάλη μου φίλη, την ΙΕ’ Αθηνών. Σήμερα το πρωί όμως το τραγούδησα και δυνατά, αφού πήγα να τους δώσω τα ωραία μου λεφτάκια (που ζεστά μου τα είχε δώσει χθες ο ενοικιαστής) και με έδιωξαν γιατί είχε διακοπή ρεύματος…
Πηγή: pancreta.gr