Χανιά: Έκθεση “των ανδρειωμένων τ΄άρματα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου - Ειδήσεις Pancreta

Η έκθεση «Των αντρειωμένων τ΄ άρματα»: όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του 1821, από τη συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ-Μεγάλο Αρσενάλι), σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Χανίων, με την Περιφέρεια Κρήτης και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 19:30 στο Κ.Α.Μ. και θα διαρκέσει από τις 23 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου 2023. Τελεί, μάλιστα, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, στην συνέχεια φιλοξενήθηκε από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Μέσα από 14 θεματικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζονται σε ισάριθμες προθήκες, σκοπός της έκθεσης είναι να επικοινωνήσει στον επισκέπτη τα όπλα και τα εφόδια των πολεμιστών του 1821. Τότε που οι Κρητικοί, φτωχοί και κάτω από την διαρκή καταπίεση των Τούρκων, είχαν ελάχιστα όπλα. Παρ’ όλα αυτά με γενναιότητα, με αυτά τα λίγα όπλα και με άλλα αυτοσχέδια ξύλινα ξεκίνησαν την επανάσταση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, για οργανωμένες επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνήσετε: Ασπασία Κοκολογιάννη στο τηλ.: 6973358593. Κάθε Κυριακή στις 11:00 την ξενάγηση θα επιμελείται ο ίδιος ο συλλέκτης, Ευτύχης Τζιρτζιλάκης».


Πηγή: ertnews.gr