Παπακωνσταντίνου-Πασχαλίδης στο Ηράκλειο για ένα βιβλίο - Ειδήσεις Pancreta

Στο Ηράκλειο θα βρεθούν την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Παϊταρίδης προκειμένου να παρουσιάσουν και να μιλήσουν για το βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη "Άσπρα Μαντίλια στην Plaza de Mayο" των εκδόσεων ΚΨΜ που κυκλοφορεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Την παρουσίαση, που θα γίνει στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" με ώρα έναρξης στις 7:30 μ.μ., θα προλογίσει και συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Πρόκειται για μια καθηλωτική εργασία για τις «ελεύθερες αγορές» που ξεκινά από τον Pancho Villa, διατρέχει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και με ενδιάμεσους σταθμούς καταλήγει στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερα χυμώδη ιστορική περίοδο που διανύουμε.

Ο Κώστας Λ., περνώντας από παράγραφο σε παράγραφο και από γεγονός σε γεγονός, καταφέρνει να συνδέει κομμάτια της ιστορίας, που κάποιος θα έλεγε φαινομενικά και επιφανειακά άσχετα μεταξύ τους, κάτω από ένα κοινό πρίσμα και σου συνθέτει έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μπορεί μοναδικά να ξεκινήσει μια αφήγησή του από ένα γεγονός της ζωής του Εμιλιάνο Ζαπάτα, να περάσει στον Ερνέστο Γκεβάρα και στον Πατρίς Λουμπούμπα, να σε οργίσει με την United Fruit Company, τις αμερικανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που χτυπούσαν το αμερικάνικο συνδικαλιστικό κίνημα και να καταλήξει στο νεοφιλελευθερισμό του Ρίγκαν και της Θάτσερ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σημερινή κατάσταση των λαών της και ναι, στην Ελλάδα του 2015.

Αναφέρει ο Μίλτος Πασχαλίδης στον πρόλογό του: «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας με τρόμαξε.

Είναι γραμμένο με χειρουργική ακρίβεια έπειτα από ενδελεχή έρευνα.

Εξιστορεί γεγονότα που γνώριζα καλά, άλλα που είχα απλώς ακουστά και πολλά που δε γνώριζα καθόλου.

Και τώρα που τα γνωρίζω, τρομάζω.

Νιώθω ότι είναι ένα κείμενο τόσο επικίνδυνο, όσο και μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα.

Υπερβολές, θα πείτε.

Καλά, θα περιμένω μέχρι να φτάσετε στην τελευταία σελίδα…».

Λαϊκή ιστορία, πολιτικό δοκίμιο και αφήγημα, σε ένα αποκαλυπτικό και πολύ διαφωτιστικό κείμενο.

Στοιχεία, ιστορία και λόγος σαν "ηφαίστειο", σαν λατινοαμερικάνικη τροπική καταιγίδα.

Πρόλογος: Μίλτος Πασχαλίδης

Επίμετρο: Δημήτρης Παϊταρίδης.


Πηγή: neakriti