ΣΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΑ - Ειδήσεις Pancreta

Τα χέρια μου στα στήθια σου τρέχανε σαν τα χέλια
και σ’ έκοψα σαν έβαλες στους ώμους μου τα σκέλια.

Λίγοι θα αναγνώριζαν πως πίσω απ’ αυτή τη μαντινάδα κρύβεται ο Γ. Σεφέρης. Μαζί με άλλα δίστιχα και «λιμερίκια» κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, με τον τίτλο «Εντεψίζικα», μια συλλογή από σύντομα αθυρόστομα ποιήματα, κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου, την οποία υπογράφει με το ψευδώνυμο Μαθιός Πασχάλης. Ο νομπελίστας μας (σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή) πετάει το μανδύα του σοβαρού διπλωμάτη και του βαθυστόχαστου ποιητή και μας αποκαλύπτεται λιτός και δωρικός, που βλέπει την ερωτική πράξη χωρίς γλυκερά υπονοούμενα και αστικές περικοκλάδες, αλλά με τον ίδιο άμεσο και αυθεντικό τρόπο που την αντιλαμβάνονται οι λαϊκοί άνθρωποι και οι κάτοικοι της υπαίθρου.:


Γιατί άλλο η σοβαρότητα και άλλο η σοβαροφάνεια

Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Ένα περιστατικό το οποίο έχουν αφηγηθεί και επιβεβαιώσει πολλοί είχε συμβεί τη δεκαετία του ‘50 μεταξύ του Σεφέρη και του Καββαδία. Το καράβι είχε μόλις φτάσει στη Βηρυτό όπου ο πρώτος ήταν διορισμένος ως πρεσβευτής και ο δεύτερος, επειδη γνωριζε καλύτερα την πόλη, προσφέρθηκε να συνοδεύσει τον ομότεχνό του μέχρι το προξενείο.Μίσθωσε λοιπόν ένα ταξί που επίτηδες το οδήγησε σε μια συνοικία, όπου κυμάτιζαν ελληνικές σημαίες,. Ο Σεφέρης εντυπωσιάστηκε και μες στον ενθουσιασμό τον ρώτησε τι ήταν εκεί. Όταν έμαθε ότι βρίσκονταν στην περιοχή με τα μπουρδέλα, θύμωσε τόσο που του είπε: «Η εσείς θα κατέβετε ή εγώ». Κατέβηκε φυσικά ο Μαραμπού πικραμένος.
Ο νομπελίστας ποιητής, αστός από κούνια, δεν μπορούσε με τίποτα να δεχθεί να αλλοιώσει το προφιλ του σοβαρού διανοούμενου. Τα «Εντεψίδικα» μια συλλογή με αθυρόστομα εως πορνογραφικά ποιήματα τα οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο Μαθιός Πασχάλης, είχε βάλει όρο να εκδοθούν μόνο μετά το θάνατό του, για να μη θιγεί ο καθωσπρεπισμός και η σεμνοτυφία του.

Χρύσα Κακατσάκη


Πηγή: pancreta.gr