Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας με τίτλο «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας» - Ειδήσεις Pancreta

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εξωστρέφειας που πραγματοποιεί, αλλά και θέλοντας να τιμήσει ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης της τοπικής κοινότητας, φιλοξενεί Έκθεση Αγιογραφίας της Ελένης
Αντωνακάκη με τίτλο «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας».

Η Έκθεση θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Γ. Ανεμογιάννης» του Μουσείου, στη Μυρτιά από τις 8 έως 15 Αυγούστου 2022.
Ώρες επίσκεψης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα (15/8): 10:00 – 12:00 και 18:00 – 20:00

Τα εγκαίνια, τα οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 20:00.

Η εκδήλωση που υποστηρίζεται από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πλαισιωθεί με ύμνους και τραγούδια αφιερωμένα στη Θεοτόκο από τη χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου υπό τη διεύθυνση της
Αργυρώς Ρέππα. Στην εκδήλωση θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη που αναφέρονται στη Θεοτόκο.

Κέρασμα θα προσφερθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μυρτιάς.

Η Ελένη Αντωνακάκη, που κατάγεται από τη Μυρτιά και είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχει αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, διαφόρων μεγεθών και διαστάσεων. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα της είναι η αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας στη Σούδα Χανίων καθώς και η αγιογράφηση της Παναγίας της Επτάσπαθης, η οποία κοσμεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Η Έκθεση που περιλαμβάνει είκοσι μία αγιογραφίες με τη μορφή της Θεοτόκου, εμπνευσμένες από τις λιγότερο γνωστές απεικονίσεις της, έχει ήδη φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καστελλόριζου, στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης του Δήμου Καβάλας, καθώς και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη λίγο πριν τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανοίγει τις πύλες του να υποδεχτεί τις «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας» και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να την επισκεφτούν.


Πηγή: pancreta.gr