“Τα Χανιά στις διαδρομές των αιώνων” – Ψηφιακή έκθεση στο Ενετικό Λιμάνι από μαθητές του 2ου Γυμνασίου - Ειδήσεις Pancreta

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ΚΑΜ η ψηφιακή έκθεση με θέμα την πόλη των Χανίων στο πέρασμα των ετών, την οποία δημιούργησαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χανίων υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους. Η έκθεση βρίσκεται στο Νεώριο Μόρο και εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι απλά φωτογραφική, στην πραγματικότητα όμως, για κάθε φωτογραφία που εκτίθεται, οι μαθητές δημιούργησαν ένα βίντεο με υλικό που τράβηξαν οι ίδιοι και ο κάθε επισκέπτης μπορεί, σκανάροντας το σχετικό QR code, να δει το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

“Πριν εννιά χρόνια είχαμε ξεκινήσει να οργανώνουμε αυτές τις δραστηριότητες, αρχικά μόνο με τα ενετικά μνημεία και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλα τα μνημεία”, δήλωσε ο Αντώνης Αθανασάκης, διευθυντής του 2ου Γυμνασίου. “Πέρσι έγινε μια προσπάθεια από όλους τους μαθητές της περσινής Β’ – φετινής Γ’ γυμνασίου που πήγαν σε ομάδες των δύο, φωτογράφησαν και τράβηξαν βίντεο διάφορα μνημεία και έφτιαξαν ένα σύντομο βίντεο. Και στις φωτογραφίες που εκτίθενται μπήκε QR code που συνδέει την κάθε ιστορική φωτογραφία με το βίντεο των μαθητών”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με ομιλία από τη Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

“Η ευαισθητοιποίηση απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά ξεκινάει από μικρή ηλικία και το γεγονός ότι ένα γυμνάσιο διοργανώνει μια έκθεση για την ιστορία και τα μνημεία του τόπου του και σε ψηφιακή μορφή είναι σημαντικό γεγονός”, είπε η κα Βλαζάκη. “Όσο κι αν κάποια παιδιά δείξουν ότι δεν είναι κάτι που τους τραβάει, είναι σίγουρο ότι ο σπόρος θα έχει μπει και όταν γίνουν πολίτες, θα προστατέψουν οι ίδιοι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει στόχο αυτή την ευαισθητοποίηση και θα συνεχίσει και εκείνη να κάνει διαλέξεις, εκδρομές και ξεναγήσεις για να διαδώσει ακόμα περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και οι Χανιώτες έχουν γνώση της ιστορίας τους, πράγμα που φάνηκε καθαρά στη συστράτευση που έγινε για τον Λόφο Καστέλι.”

“Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο και την τεχνολογία μαθαίνουν, αλλά κυρίως τη δική μας ιστορία”, προσέθεσε ο κ. Αθανασάκης. “Θα έχουμε εκδηλώσεις όλο τον Νοέμβριο, με τρεις ομιλίες, σήμερα η κυρία Βλαζάκη, την επόμενη εβδομάδα ο Μιχάλης Ανδριανάκης και στις 24 Νοεμβρίου ο κ. Κολοβός, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα θα παρουσιάσουμε και ένα βιβλίο της καθηγήτριας στο σχολείο μας, Μαρίας Χαϊδεμενάκη, ενώ θα υπάρξει και σεμινάριο για τους διδάσκοντες καθηγητές.”

Η έκθεση θα βρίσκεται στο Νεώριο Μόρο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές. Ολόκληρη η λίστα με τα βίντεο ΕΔΩ.

Οι εργασίες αφορούν κτίρια, περιοχές και ιστορικά γεγονότα που απεικονίζουν οι φωτογραφίες. Για παράδειγμα, αυτό είναι το βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές για την κηδεία του Ελ. Βενιζέλου το 1936:

 

Πηγή: zarpanews.gr