Το μυστικό αρχείο του Μπομπ Ντίλαν - Ειδήσεις Pancreta

Του Κώστα Αναγνωστόπουλου

Το περίφημο μυστικό αρχείο του Μπομπ Ντίλαν, ήταν για χρόνια κάτι σαν μύθος που κυκλοφορούσε ανάμεσα στους μελετητές του έργου του, καθώς κανείς δεν γνώριζε που βρισκόταν και τι περιείχε. Άλλοι έλεγαν πως ήταν σε κάποιο κομπιουτερ, ενώ κάποιοι επέμεναν πως έπρεπε να βρίσκονται σε κάποιο τετράδιο σημειώσεων. Μάλιστα, έλεγαν πως ο ίδιος ο Ντίλαν το είχε κρύψει κάπου, για άγνωστους λόγους.

Αυτό το αρχείο, που περιλαμβάνει 6 χιλιάδες κομμάτια από στίχους, αλληλογραφία, ηχογραφήσεις, ταινίες και φωτογραφίες του καλλιτέχνη, αγόρασε ο Τζορτζ Κάιζερ, από το Ίδρυμα για την Οικογένεια και το Πανεπιστήμιο της Τάλσα, έναντι 15 με 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συλλογή θα μεταφερθεί στην Οκλαχόμα και αφού πρώτα καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη στο Brady Arts District της Τάλσα, ύστερα από δύο χρόνια. Θα βρεθεί μαζί με ένα σπάνιο αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αντικείμενα των Ινδιάνων και χειρόγραφα του Γούντι Γκάθρι, που θεωρούσε εμπνευστή και δάσκαλο του.

Ο ίδιος ο Ντίλαν είπε ότι ήταν ευτυχής που το αρχείο του βρήκε ένα σπίτι και θεωρεί μεγάλη του τιμή που θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα έργα του Γούντι Γκάθρι και κυρίως όλα τα πολύτιμα αντικείμενα από τα Native American έθνη.


Πηγή: lifebook.gr