Αφιέρωμα στον Δημήτρη Χριστοδούλου - Ειδήσεις Pancreta

Ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στο σπουδαίο ποιητή και στιχουργό, με αφορμή την επέτειο «φυγής» του.

Στις 5 Μαρτίου 1991 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου. Είχε γεννηθεί το 1924 στο Μεταξουργείο…

Τα πρώτα τραγούδια του Δημήτρη Χριστοδούλου ηχογραφήθηκαν τον Μάρτη του 1961 και εντάχθηκαν στον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Αρχιπέλαγος». Ήταν τα «Θ’ αφήσω τη μανούλα μου» και «Φεύγω μακριά πατρίδα μου» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Καίτη Θύμη και τον Αντώνη Κλειδωνιάρη, αντίστοιχα, στα σεγόντα και τις «στραγαλάτες» πενιές του Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι.

«Στιχουργοί εξ αγχιστείας» το 2012

Στο πλαίσιο του κύκλου αφιερωμάτων «Στιχουργοί εξ αγχιστείας» που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός» της οδού Σταδίου, στις 4 Απριλίου 2012 παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση αφιέρωμα στον Δημήτρη Χριστοδούλου με τίτλο «Κοντά στα ξημερώματα». Η μουσική επιμέλεια ήταν του Σπύρου Κουρκουνάκη και τραγούδησαν ο Κώστας Μάντζιος, η Μαρία Κανελλοπούλου, η Γεωργία Γρηγοριάδου και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης.

Με αυτή την αφορμή, το μουσικό σχήμα - πλην του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη - εμφανίσθηκε μια μέρα πριν στην εκπομπή της ΝΕΤ «Έχει γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά και παρουσίασε ένα μέρος του αφιερώματος, με τραγούδια του Δημήτρη Χριστοδούλου πάνω σε μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Ζωρζ Μουστακί, Γιώργου Ζαμπέτα, Χρήστου Λεοντή, Μίμη Πλέσσα και Μάνου Λοΐζου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Σπύρος Κουρκουνάκης (πιάνο), Κώστας Τρυφωνόπουλος (μπουζούκι), Θανάσης Γεωργάρας (μπουζούκι), Κώστας Μιχαλάκης (μαντολίνο, μπαγλαμά), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Μαρία Νίττη (ακορντεόν) και η Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα).

Συντάκτης:

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή.


Πηγή: ogdoo.gr