Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Μουσείο για το 2016 - Ειδήσεις Pancreta

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά διεκδικούν τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς ανάμεσα σε 49 μικρά μουσεία από όλη την Ευρώπη.

Μία  σημαντικότατη διάκριση για τα μουσεία της Ευρώπης διεκδικούν δύο ελληνικά μουσεία:  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα. Το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» απονέμεται κάθε χρόνο σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατες ανακαινισμένες εκθέσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907), το οποίο αναβαθμίστηκε κτιριακά και εκθεσιακά τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλειτουργεί από το 2014. 

Ο φάκελος της υποψηφιότητας του Μουσείου Τεγέας συγκροτήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ». (www.tegeamuseum.gr).

Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά ήταν πρωτοβουλία του ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος σε όλη του τη ζωή συγκέντρωνε σπάνια μηχανήματα, εκδόσεις και εργαλεία τυπογραφίας. Όλα αυτά τα στέγασε σ` έναν καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο που βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, στην περιοχή της Σούδας. Από τότε η συλλογή εμπλουτιζόταν διαρκώς με εκθέματα μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία της τυπογραφίας και της εξέλιξής της μέσα στον χρόνο, από το 1450 μέχρι σήμερα. (www.typography-museum.gr)

Το Βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον European Museum Forum, έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του η αναγνώριση της αριστείας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μουσεία και η ενθάρρυνση καινοτόμων πρακτικών που ανοίγουν το μουσείο προς την κοινωνία και ξεπερνάνε την παραδοσιακή αντίληψη, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις συλλογές. Για τον φορέα βράβευσης όλα τα μουσεία είναι ισότιμα, ανεξάρτητα από το αν είναι μικρά ή μεγάλα, δημόσια ή ιδιωτικά. 

Το βραβείο έχει θετική επίδραση στη ζωή των μουσείων καθώς φέρνει στο προσκήνιο μικρά μουσεία με εξαιρετικά καινοτόμο περιεχόμενο, το οποίο διαφορετικά δεν θα είχε αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτοχρόνως, η υποψηφιότητα των μουσείων είναι από μόνη της μια διάκριση και κατευθύνει την προσοχή του κοινού και των αρχών του τόπου, σε πρωτοβουλίες που αλλιώς δεν λάμβαναν την αναγνώριση που τους αξίζει από τις αρχές του τόπου που δραστηριοποιούνται. 

Τα φετινά βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα λάβει χώρα το διάστημα 6-9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές ομάδες θα παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους. Εκτός από την μεγάλη διάκριση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, τα μουσεία που συμμετέχουν στον διαγωνισμό διεκδικούν το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, και τα βραβεία “Kenneth Hudson” και “Stiletto Prize”. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μοναδική φορά που κάποιο ελληνικό μουσείο κέρδισε αυτόν τον σημαντικότατο τίτλο ήταν το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο το 1981.


Πηγή: klik.gr