The Beatles – Blackbird - Ειδήσεις Pancreta

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1957, εννέα Αφροαμερικανοί μαθητές του Little Rock Central High School του Arkansas εισήλθαν στο σχολείο για να φοιτήσουν συνοδεία στρατιωτών, μετά από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Dwight Eisenhower.

Το σχολείο μέχρι τότε δεχόταν αποκλειστικά λευκούς μαθητές, με τα εννιά αυτά παιδιά αρχικά να εμποδίζονται να μπουν στο κτίριο από λευκούς συμμαθητές τους και μέλη της Εθνοφρουράς, η οποία έπαιρνε εντολές από τον κυβερνήτη του Arkansas Orval Faubus.

little-rock5

Το γεγονός αυτό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Σημείο αφετηρίας για το γεγονός είναι η 17η Μαΐου του 1954, όταν το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους με βάση τους οποίους ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός σε σχολεία.

Η ιστορική αυτή απόφασή του “Brown v. Board of Education” είχε ως αποτέλεσμα το “National Association for the Advancement of Colored People” (NAACP) να εγγράψει μαύρους μαθητές σε σχολεία που μέχρι τότε ήταν μόνο για λευκούς σε διάφορες πολιτείες στον νότο των ΗΠΑ.

Στην πρωτεύουσα του Αρκάνσας, το Little Rock, το τοπικό σχολικό συμβούλιο συμφώνησε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και η Virgil Blossom, σχολικός επιθεωρητής στην περιοχή, υπέβαλε σχέδιο για τη σταδιακή ενσωμάτωση των μαύρων μαθητών στα σχολεία της πόλης, με το σχολικό συμβούλιο να το εγκρίνει ομόφωνα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1957 οι εννέα Αφροαμερικανοί μαθητές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αντιμέτωποι με μέλη της εθνοφρουράς και πολλούς λευκούς μαθητές και τους γονείς τους.
little-rock
Οι συγκεντρωμένοι ούρλιαζαν και τους απειλούσαν, οι γονείς τους πετούσαν πράγματα και τους χτυπούσαν στο σώμα, στο κεφάλι, στο πρόσωπο. Ένα μικρό κορίτσι δέχτηκε επίθεση με οξύ στα μάτια από έναν λευκό μαθητή.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι αφροαμερικανοί μαθητές, αν και αρχικά μπήκαν στο σχολείο, τελικά να φυγαδευτούν, διαφεύγοντας με ένα αυτοκίνητο που τους περίμενε από έξω.
Ο Eisenhower, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου του Little Rock, απέστειλε στην πόλη στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, τους οποίους ο κυβερνήτης του Arkansas Orval Faubus χαρακτήρισε στρατό κατοχής, αφαιρώντας του τον έλεγχο της Εθνοφρουράς.
Έτσι στις 25 Σεπτεμβρίου του 1957 και με τη συνοδεία ομοσπονδιακών στρατιωτών και οι εννιά μαθητές μπήκαν τελικά στο σχολείο και άρχισαν να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα.

little-rock3

Το γεγονός αυτό αποτελεί τρανό παράδειγμα μίσους και ρατσισμού, δείγμα του που μπορεί να φτάσει μια τοπική κοινωνία όταν, πνιγμένη στον συντηρητισμό και την αμάθεια, ψάχνει να βρει εχθρούς και αιτίες σε κάθε τι διαφορετικό και σε αδύναμους, έχοντες την ανάγκη της.

little-rock4

Το κομμάτι “Blackbird” από τους Beatles περιλαμβάνεται στο διπλό ομώνυμο album τους, γνωστό ως και “White Album”, που κυκλοφόρησε το 1968.

beatles

Όπως έχει δηλώσει ο Sir Paul McCartney οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για τα γεγονότα στο Little Rock τον Σεπτέμβριο του 1957.

Από τον Γιάννη Μπάκο


Πηγή: nostimonimar.gr