Καλλιτέχνες του δρόμου βοηθούν το Παρίσι να ξεχάσει - Ειδήσεις Pancreta

Τη μοιραία νύχτα που οι φανατικοί τζιχαντιστές αιματοκύλισαν το Παρίσι ο Φρεντ λε Σεβαλιέρ απουσίαζε εκτός πόλης. Επιστρέφοντας το επόμενο πρωί, βρήκε στη γειτονιά του σπασμένα γυαλιά και σφαίρες. Μένει κοντά στο μπαρ Carillon, όπου οι ένοπλοι πυροβολούσαν ανθρώπους που περπατούσαν στους δρόμους.

Αμέσως ξεκίνησε να δημιουργεί.

«Άρχισα να κόβω και να κολλάω επειδή οι άνθρωποι χρειάζονταν κάτι να τους επουλώσει τις πληγές. Δεν μπορούσα να κάτσω με σταυρωμένα χέρια», εξηγεί ο Φρεντ.

«Κολλάω μόνο συνθήματα αγάπης. Είπα στον εαυτό μου πως αυτό -η επίθεση- είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, δεν μπορούμε να κρυφτούμε για 20 χρόνια. Διαφορετικά μένουμε με ένα τίποτα», προσθέτει.

Δεκάδες καλλιτέχνες μετά το μακελειό στο Παρίσι μοιράστηκαν εικόνες αλληλεγγύης και ειρήνης μέσω τον social media. Ένα από τα πιο ισχυρά μηνύματα ήταν αυτό του Φρεντ, ο οποίος με το χαρακτηριστικό του στιλ, είδωλα σε ασπρόμαυρες κλίμακες, γέμισε τους τοίχους στα σημεία των επιθέσεων.

Ο ίδιος περιγράφει στην ιστοσελίδα του τα σχέδιά του ως «εικόνες του νέου Street Art», μετά τις επιθέσεις. Τα μεγάλα κεφάλια με τα ευγενικά μάτια απεικονίζονται σε διάφορες φάσεις αγάπης και ευτυχίας. Άλλος κρατά ένα κερί, άλλος παίζει μουσική, άλλος τρέχει. Μερικές φορές, ο καλλιτέχνης δίνει στους «ήρωές» του φτερά αγγέλου.

Ο Φρεντ αφηγείται πως η γειτονιά του ήταν αγνώριστη, όταν επέστρεψε το Σάββατο της 14ης Νοεμβρίου. Οι δρόμοι ήταν έρημοι.

Ωστόσο, «την Κυριακή πολλοί άνθρωποι ήταν έξω. Νομίζω πως ήθελαν να δουν τι έχει συμβεί, δεν ήθελαν να είναι μόνοι τους».

Ένιωσε όπως τότε με τη σφαγή στο Charlie Hebdo. «Πήγα στην Place de la République γιατί δεν ήθελα να 'μαι μόνος. Αλλά τον Νοέμβριο δεν είχα ανάγκη να πάω πουθενά. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων, η τηλεόραση ήταν συνέχεια εκεί. Δημοσιογράφοι και πολλοί άνθρωποι, ήταν αγχωτικό», θυμάται ο Φρεντ.

Η αδελφή ενός εκ των θυμάτων του μακελειού, τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να σχεδιάσει το φέρετρό της. Δεν μπορούσε να αρνηθεί. «Ήταν μια μάλλον όμορφη στιγμή», λέει αφοπλιστικά. 


Πηγή: penna.gr