Επιμορφωτικό σεμινάριο ενηλίκων «Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η τέχνη ως εναλλακτική - Ειδήσεις Pancreta

Έναρξη: 18/3/2020          Λήξη: 17/5/2020

Χώρος υλοποίησης: Εκθεσιακός χώρος ΜΦΙΚ-ΠΚ

Κόστος: 250€

Εγγραφές: συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα εγγραφής, το αργότερο μέχρι 10/3/2020.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου

Ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων:
Τετάρτη 18/3, Σάββατο 21/3 (Εκθεσιακός χώρος ΜΦΙΚ-ΠΚ)
Τετάρτη 1/4 (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά-https://kotsanasmuseum.com/crete/)
Σάββατο 4/4 (Μουσείο Ιατρικής-ΠΚ-http://museum.med.uoc.gr/)
Τετάρτες 8/4, 29/4, 6/5, 13/5, 20/5, 27/5
*Οι ημερομηνίες στο Μουσείο Ιατρικής και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθούν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες και τα αντίστοιχα Μουσεία

Σελίδα προγράμματος

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ) ξεκινά μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων ενηλίκων στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ) με στόχο την κατάρτιση ενηλίκων σε θέματα που αφορούν τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, γενικότερα.

Γενικότερα, το αντικείμενο δράσης του ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ στις 4 αίθουσές του στον εκθεσιακό χώρο του ΜΦΙΚ-ΠΚ, είναι η παροχή συνεχιζόμενης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κατάρτισης, ευαισθητοποίησης, επιμόρφωσης, ειδικής πληροφόρησης και συναφών δραστηριοτήτων σε περιβαλλοντικά θέματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις μεθόδους της Μη-Τυπικής Εκπαίδευσης και της Άτυπης Μάθησης. Η παρεχόμενη κατάρτιση, που συνδέει τη θεωρητική, την πρακτική και την εργαστηριακή γνώση εντάσσεται τόσο στο χώρο της εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, όσο και στο χώρο της Σεμιναριακής Εκπαίδευσης.

Το πρώτο σεμινάριο για τη φετινή χρονιά έχει τίτλο «Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η τέχνη ως εναλλακτική προσέγγιση εκθεμάτων σε χώρους πολιτισμού», είναι διάρκειας 35 ωρών και αφορά στην αξιοποίηση της τέχνης ως μέσο εμψύχωσης και εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης της πληροφορίας και της γνωστικής ταυτότητας ενός εκθέματος ή μιας μουσειακής συλλογής σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς, όπως είναι τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας.

Με το πέρας του σεμιναρίου θα χορηγηθούν α) βεβαίωση παρακολούθησης επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ και β) europass certificate supplement με ανάλυση των θεματικών ενοτήτων, των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των δεξιοτήτων που επετεύχθησαν μέσα από το σεμινάριο.

Το σεμινάριο θα παρέχει 3,5 μονάδες ECVET [Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφερόμενων ακαδημαϊκών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (European Credit (Transfer) System for Vocational Education and Training-ECVET)].

Το σεμινάριο θα υλοποιήσει η υποψήφια διδάκτωρ κα Μαρία Δρακάκη.

Σύντομο βιογραφικό της Μαρίας Δρακάκη

Η Μαρία Δρακάκη είναι δασκάλα και νηπιαγωγός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του τμήματος «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από το 1998 ασχολείται με  την οργάνωση και  υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου Σχολικής Ζωής  Είναι ιδρυτικό του μέλος  του Μουσείου,  μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και  Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του. Συμμετέχει ενεργά και συστηματικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ από το 2007 έως σήμερα προκειμένου να προβάλλει το έργο του Μουσείου Σχολικής Ζωής στην Ελλάδα και την Ευρώπη και να αναπτύξει δημιουργικές  συνέργειες με φορείς και συλλογικότητες με ανάλογη δράση.

Έχει συνεργαστεί  με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τον σχεδιασμό και εφαρμογή διδακτικών σεναρίων Γλώσσας στο αποθετήριο ΠΡΩΤΕΑΣ και επίσης ως εμπειρογνώμονας στο Ψηφιακό Σχολείο για τον μετασχολιασμό μαθησιακών αντικειμένων από  πολιτιστικούς οργανισμούς. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης την περίοδο 2015-2017 σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού στο πεδίο της δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Από το 2012 έως το 2018 υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος  Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Είναι Πρεσβευτής της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής δράσης TEACHERS4EUROPE και συντονίζει το δίκτυο των εκπαιδευτικών στην Ανατολική Κρήτη

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στις πολιτισμικές και μουσειακές σπουδές Από τον Σεπτέμβριο του 2018 εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων και επικεντρώνεται  στον σχεδιασμό βιωματικών εργαστηρίων σε πολιτιστικούς οργανισμούς στα πεδία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» καθώς και στην ανάπτυξη και  υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων . Διατηρεί εβδομαδιαία  στήλη για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης στην εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» με τον τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ» (http://www.haniotika-nea.gr/author/mdrakaki/)


Πηγή: pancreta.gr