Δεύτερη χρονιά φέτος για το Chania International Photo Festival - Ειδήσεις Pancreta
Στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
 

στο παλιό λιµάνι των Χανίων και συγκεκριµένα στο κτίριο Μεγάλο Αρσενάλι θα φιλοξενηθεί για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά το Chania International Photo Festival (CIP Festival), µε συµµετοχή 336 καλλιτεχνών από 75 χώρες.

Συνοµιλήσαµε µε τον Μάρκο ∆ολόπικο, φωτογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του CIP και της γκαλερί Blank Wall, σχετικά µε την επιλογή των Χανίων ως σηµείου διεξαγωγής. «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Μαρία Πετουδάκη, µια εκ των οργανωτών, είναι από τα Χανιά, ενώ κι εγώ τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκοµαι κάθε χρόνο στην πόλη. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στα Χανιά υπάρχει πολύς κόσµος που ασχολείται έντονα µε τη φωτογραφία αλλά και µε άλλες µορφές τέχνης. Ο τρίτος λόγος είναι το ίδιο το κτίριο που φιλοξενεί το φεστιβάλ, το οποίο, εκτός από το τεράστιο µέγεθός του, βρίσκεται στο πιο κεντρικό σηµείο της πόλης, µε µεγάλο αριθµό επισκεπτών καθηµερινά». Ρωτήσαµε αν το φεστιβάλ θα µπορούσε να έρθει και στην Αθήνα. «Η γκαλερί Blank Wall µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι 100 έργα περίπου. Υπάρχει η σκέψη να γίνει κάτι αντίστοιχο στην πρωτεύουσα, αλλά σίγουρα σε µεγαλύτερο χώρο».

 

Kira Morris, USA

Το ιδιαίτερο κοµµάτι του CIP είναι ο φωτογραφικός µαραθώνιος, µε κριτική επιτροπή και βραβεία για τους νικητές. «Στον µαραθώνιο η συµµετοχή είναι ελεύθερη, ακόµη και από τους τουρίστες που βρίσκονται στην πόλη. Είναι η καλύτερη προβολή της ίδιας της πόλης, καθώς οι φωτογραφίες κάνουν πάντα τον γύρο του διαδικτύου, αλλά και διαφήµιση για το ίδιο το φεστιβάλ».

 

Carla CosenzaMormile, Brazil

Κλείνοντας την κουβέντα µας ζητήσαµε ένα σχόλιο για την τέχνη της φωτογραφίας. «Η φωτογραφία κάνει και αυτή τον κύκλο της. Ηδη πολλές εταιρείες προσπαθούν να επαναφέρουν το φιλµ σε µοντέρνα µορφή ώστε να µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε µηχανές καινούργιες αλλά και παλιές».

Σπύρος Οικόπουλος

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr