Φτωχότερο το ελληνικό πεντάγραμμο από το χαμό του Στέλιου - Ειδήσεις Pancreta

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο σύνθετης Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου Βαμβακάρη. O δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1947 στον Πειραιά και από την ηλικία των δώδεκα ετών βρέθηκε στο πλευρό του πατέρα του ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης υπήρξε από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα καραντουζένια έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ και με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.

Στις 24 Σεπτέμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD "Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο" (εταιρία: "Εβδομη Διάσταση"), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη στο Γ' Νεκροταφείο. 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr