Πέθανε η Ντόρις Ντέι - Ειδήσεις Pancreta

Η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια που μεσουράνησε την δεκαετία '60 πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Η Ντόρις Ντέι γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1922 και εκτός από διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια ήταν και ακτιβίστρια. Αγωνίσθηκε για τα δικαιώματα των ζώων συνιδρύοντας τον σύλλογο «Actors and Others for Animals» («Ηθοποιοί και άλλοι υπέρ των ζώων»). 

H πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου υπέφερε το τελευταίο διάστημα από πνευμονία, όπως αναφέρει το ίδρυμα προστασίας ζώων που φέρει το όνομά της και πέθανε στο σπίτι της στην Καλιφόρνια.

AP PHOTO

Ως τραγουδίστρια, τιμήθηκε με το Βραβείο Γκράμι.

Για την κινηματογραφική της παρουσία κέρδισε τρία Βραβεία Henrietta, ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς της από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες και, το 1989, το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Σεσίλ Ντε Μιλ για το σύνολο του έργου της στον κινηματογράφο. Η Ντέι ήταν υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας (Pillow Talk, 1959). 

Το 2004 η Ντόρις Ντέι τιμηθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε αναγνώριση των «διακεκριμένων υπηρεσιών της προς τη χώρα».

Πλούσια καλλιτεχνική παρουσία

Σύμφωνα με την wikipedia, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της η Ντέι εμφανίσθηκε σε 39 κινηματογραφικές ταινίες που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Γύρισε την τελευταία ταινία της το 1968.

Το 2011 κυκλοφόρησε το 29ο άλμπουμ της, το My Heart, που έφθασε στο νo. 9 των Top 40 charts του Ηνωμένου Βασιλείου και μέχρι σήμερα (2015) η Ντέι παραμένει η μεγαλύτερη σε ηλικία εν ζωή καλλιτέχνιδα που έφθασε στο Τop 10 του Ηνωμένου Βασιλείου με άλμπουμ νέου υλικού.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr