Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού αποτελεί η Παναγία των Παρισίων (ή Νοτρ Νταμ), δηλαδή ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού στον οποίο ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά το βράδυ της 15ης Απριλίου του 2019.

Ο ναός βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, σε ένα σημείο που ανέκαθεν αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό του κτηρίου είναι η εξαίσια αρχιτεκτονική του, η οποία είναι γοτθικού ρυθμού. Ο ναός έχει μήκος 128 μέτρα, ενώ από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης του είναι τα 2 κωδωνοστάσια ύψους 68 μ, τα περίφημα γλυπτά που εμπεριέχει, καθώς ο εσωτερικός διάκοσμός του με τα βιτρό παράθυρα. 

AP Photo

Εξαιτίας της ιστορικής και πολιτιστικής της σπουδαιότητας, η UNESCO έχει επιλέξει και έχει συμπεριλάβει τη Νοτρ Νταμ, από το 1991, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

AP Photo

Το 2013 η Νοτρ Νταμ γιόρτασε τα 850 χρόνια της, καθώς ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1163, αν και ο ναός ολοκληρώθηκε κατά τα μέσα του 13ου αιώνα. Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος του ναού είχε κατασκευαστεί μέχρι το 1260, αν και έγιναν διάφορες τροποποιήσεις τα επόμενα χρόνια.

AP Photo

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το κτήριο αλλά και το εσωτερικό του υπέστη μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές, ως αποτέλεσμα της φθοράς ή της ανθρώπινης παρέμβασης. Μεταξύ άλλων, μεγάλο μέρος των θρησκευτικών εικόνων υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. 

Επίσης, κατά περιόδους διεξάγονται επιχειρήσεις αποκατάστασης του κτηρίου και του περιεχομένου του, όπως αυτή που έλαβε χώρα το 1845 και είχε διάρκεια 25 ετών αλλά και η πιο πρόσφατη εφαρμογή σχεδίου καθαρισμού και αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1991-2000.

AP Photo

Η Νοτρ Νταμ υπήρξε πηγή έμπνευσης για ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα, καθώς -μεταξύ άλλων- εδώ αναγορεύτηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων το 1804, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον Βίκτωρα Ουγκώ στο μυθιστόρημα του «Η Παναγία των Παρισίων».

Μάλιστα, μετά το μυθιστόρημα του Ουγκώ, ανακινήθηκε το ενδιαφέρον για την Παναγία των Παρισίων.

Αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους. 

Για περισσότερα επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr