Μουσικό Ταξίδι στην Πόλη - Ειδήσεις Pancreta

Γράφει η φιλόλογος Ζωή Παπαδάκη

Ένα ταξίδι πολιτισμού, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης των λαών, επικοινωνίας μέσω της μουσικής και αναζήτησης θεμελιωδών αξιών του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού πραγματοποιήθηκε από 22 έως 26 Μαρτίου στην όμορφη Πόλη. Το Thirathen vocal group μαζί με τη δημοτική χορωδία του δήμου Μαλεβιζίου, τη χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών «Αγ. Πολύκαρπος» και τη χορωδία «Αναπνοή» του Ι.Ν. Κων/νου και Ελένης έδωσαν συναυλία στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου,  στο πλαίσιο της Κρητικοτουρκικής φιλίας. Τη φροντίδα της διοργάνωσης ανέλαβε ο πατήρ Κωνσταντίνος Πιτσικάκης της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και το ταξιδιωτικό γραφείο Vai Travel με συνοδό την κ. Φιλία Σκουρογιάννη.

Η συναυλία με συμμετοχή των 4 χορωδιών από το Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στο Yeldeğirmeni Sanat Merkeziστην περιοχή Kadikoy μετά από προσωπική πρόσκληση της κ.Nesibe Özgül Turgay, καθηγήτριας μουσικής στο Πανεπιστήμιο Yildiz Technical University στην κ. Εύα Πιτσικάκη, η οποία διηύρυνε την πρόσκληση σε όλες τις χορωδίες που πήραν μέρος.

Συμμετείχαν επίσης αξιόλογοι μουσικοί της Τουρκίας, όπως η Nesibe Özgül Turgay, ο Λευτέρης Ναβροζίδης και ο πολύ γνωστός τυφλός ακορντεονίστας Muammer Ketencoglu.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε ελληνικά και παραδοσιακά κυρίως τραγούδια στο α’ μέρος και στο β’ μέρος το Thirathen vocal group παρουσίασε αποσπάσματα από την παράσταση  με θέμα το έπος του Ερωτόκριτου, σκηνοθετημένο από την ηθοποιό κ. Γιώτα Φωτοπούλου.

Το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε στην παράσταση αυτή, η οποία αναμεταδόθηκε και από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η αποστολή των χορωδιών ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου και μετά από πολύωρο οδικό ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στην Πόλη. Την επόμενη μέρα ξεκίνησε η ξενάγηση με ξεναγούς την κ. Σοφία Θεοδωρίδου και τον κ. Αρμάν με πρώτη στάση στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ που είναι χτισμένο σε μια ακτή του Βοσπόρου. Επόμενος προορισμός δεν μπορούσε να είναι άλλος από την Αγιά Σοφιά. Η είσοδός μας εκεί μας πλημμύρισε ποικίλα και ανάμικτα συναισθήματα. Αιώνες ιστορίας και θρησκευτικής πίστης σε ένα μνημείο μεγαλειώδες, επιβλητικό, ακατάλυτο από τον χρόνο και τους ανθρώπους. Το φως διάχυτο, τα σημάδια του παρελθόντος αποτυπωμένα παντού, ήχοι βυζαντινοί, λόγοι ουσίας, τέχνη υπηρετική και κοινωνική κατέκλυσαν νου και καρδιά και μας μετέφεραν σε άλλες εποχές. Τα λόγια της ξεναγού παρηγορητικά: το μνημείο πια βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco και ήδη έχει επιτραπεί η αποκάλυψη των ψηφιδωτών από τους αρχαιολόγους. Εγκαταλείποντας την πολύβουη πλατεία με τα τζαμιά και το ετερόκλητο πλήθος των επισκεπτών δώσαμε υπόσχεση να επιστρέψουμε ξανά, όταν ο εσωτερικός διάκοσμος της Αγιά Σοφιάς θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Με μια αίσθηση πικρίας φτάσαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου στον Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου τελούνταν εσπερινός χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Το καλωσόρισμά του προς την αποστολή μας εγκάρδιο και οι ευλογίες του έδρασαν καταλυτικά εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα ισχυρό και ακατάλυτο προπύργιο της Πίστης μας και της ταυτότητάς μας που διδάσκει τον πολιτισμό της αλληλεγγύης προς όλους. Όλες οι χορωδίες μαζί τραγούδησαν στον προαύλιο χώρο και δόθηκαν συμβολικά δώρα.

Την επόμενη μέρα οι χορωδίες με ναυλωμένο πλοιάριο επισκέφθηκαν την Χάλκη και την Πρίγκηπο. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε ένα ειδυλλιακό τοπίο παραμένει ανοιχτή στους επισκέπτες αφήνοντάς τους εύκολα να αντιληφθούν την ετοιμότητά της να δεχτεί ξανά σπουδαστές, όταν και εφόσον επιτραπεί η επαναλειτουργία της.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο Πριγκηπόνησα και τη μαγευτική διαδρομή στον Βόσπορο και στη θάλασσα του Μαρμαρά περάσαμε στην Ασιατική πλευρά, στην περιοχή του Kadikoy, όπου θα δινόταν η συναυλία σε έναν υπέροχο συναυλιακό χώρο καθολικής εκκλησίας που είχε μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Οι φίλοι από την Τουρκία που είχαν προσκαλέσει τα χορωδιακά σχήματα από την Κρήτη ήταν πολύ φιλόξενοι, εγκάρδιοι και ενθουσιώδεις στην υποδοχή τους. Οι χορωδοί ανταπέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοξενία αυτή χαρίζοντάς στο ακροατήριο όμορφα τραγούδια. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θερμή και στο τέλος ενώθηκαν όλες οι φωνές μαζί χωρίς να ξεχωρίζει η γλώσσα ή η εθνικότητα. Η μουσική γέφυρα του Βοσπόρου μάς ένωσε αβίαστα.Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη χορωδία Μαλεβιζίου υπό τη διεύθυνση της κ. Εύας Πιτσικάκη, στη συνέχεια η χορωδία «Αναπνοή» υπό τη διεύθυνση της κ Εύας Θανάση και στο τέλος του α’ μέρους η χορωδία Μικρασιατών «Άγιος Πολύκαρπος» σε σύμπραξη με Τούρκους μουσικούς τραγούδησαν μικρασιάτικα τραγούδια. Στο τέλος και οι τρεις χορωδίες τραγούδησαν το τραγούδι «Χαρικλάκι» που ξεσήκωσε τον κόσμο και χειροκροτούσε παρατεταμένα. Στο κανονάκι συνόδευσε η δεξιοτέχνις κ. Ελεάνα Πιτσικάκη που ταξίδεψε από τη Γερμανία για να πάρει μέρος στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

Η βραδιά έκλεισε με την πρώτη επίσημη παρουσίαση μέρους της παράστασης του φωνητικού συνόλου Thirathen που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και έχει ως θέμα της το έπος του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου με σκηνοθετική επιμέλεια της καταξιωμένης ηθοποιού του Εθνικού θεάτρου κ. Γιώτας Φωτοπούλου και τη θεατρική της σύμπραξη. Τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με πολυφωνική εναρμόνιση σε συνδυασμό με συμβολισμούς στην όρχηση του φωνητικού συνόλου, το οποίο σε αρκετά σημεία της δραματοποίησης των τραγουδιών ομοίασε με χορό αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, καθώς και ο εμπλουτισμός με στίχους σε βουλγάρικη και τούρκικη γλώσσα δημιούργησαν έντονο ενθουσιασμό στο ακροατήριο. Όλοι στο τέλος τραγούδησαν το «από ξένο τόπο» στα τούρκικα Uskudar που είναι η ονομασία της βυζαντινής πόλης Σκούταρι της αρχαίας Χαλκηδόνας στην ομώνυμη περιοχή. Αυτή η υπέροχη βραδιά ελληνοτουρκικής φιλίας ολοκληρώθηκε με κοινό δείπνο σε παράκτιο εστιατόριο, όπου με τη συνοδεία στην κιθάρα του κ. Άρη Κουτεντάκη τραγουδήσαμε και χορέψαμε ως αργά.

Η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας μας επιφύλασσε μια πρωτόγνωρη θρησκευτική εμπειρία, αφού βρεθήκαμε για τον εκκλησιασμό ανήμερα της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην εκκλησία της Παναγιάς των Βλαχερνών, όπου γράφτηκε και εψάλη για πρώτη φορά το «τη υπερμάχω στρατηγώ». Όλοι μαζί οι χορωδοί στην ίδια εκκλησία με δέος και θρησκευτική ευλάβεια ψάλαμε.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ακαταπόνητες προσπάθειες του πατρός Κωνσταντίνου, των δύο μαέστρων κυριών Εύας Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη και Εύας Θανάση, στην εξαίρετη ηθοποιό κ. Γιώτα Φωτοπούλου και στον επαγγελματισμό της συνοδού κ. Φιλίας Σκουρογιάννη. Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους όλων. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας στις φίλες και φίλους μας από την Τουρκία κυρία Nesibe Özgül Turgay και τους κυρίους Murat Igcioglu και Cemal Bulut για την αμέριστη βοήθειά τους καθ' όλη την προετοιμασία και διάρκεια της επίσκεψής μας στην Πόλη.

Ζωή Παπαδάκη


Πηγή: pancreta.gr