Μουσική παράσταση:  «Με φωνάζουν Μελαχρινή» - Ειδήσεις Pancreta

Μια εξαιρετική παράσταση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στην πειραματική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για τη μουσικοποιητική παράσταση με τίτλο «Με λένε Μελαχρινή» του συλλόγου φίλων μουσικής και τεχνών «aλmaλibre» που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο Ρέθυμνο και του μικρότερου συνεργαζόμενου καλλιτεχνικού σχήματος «GreCanto» που παρουσιάζεται στο Ηράκλειο για δεύτερη φορά. Η πρώτη εμφάνισήτου ήταν στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι γνωστοί στα μουσικά δρώμενα της καλλιτεχνικής σκηνής του Ηρακλείου και έχουν πολλές φορές παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας πάνω σε διάφορα είδη μουσικής.

 Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι: η διπλωματούχος μονωδός Μαριέλλα Βιτώρου στο τραγούδι, ο μαέστρος Γιάννης Κιαγιαδάκης στο πιάνο, ο μαέστρος Μανώλης Κανακάκης στο ακορντεόν, κανονάκι και τραγούδι, ο Αλέξανδρος Κανακάκης στα πνευστά και το μαντολίνο και ο Χρήστος Σαγιέντ στα κρουστά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης προβάλλεται βίντεο, την παραγωγή του οποίου ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κιαγιαδάκης και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Πετράκης. Πρόκειται για ένα εικαστικό αφήγημα με  ποιητικές εικόνες που συνοδεύουν αρμονικά τη μουσική. Χορεύει ο Σάκης Δημόπουλος.

Ο τίτλος της παράστασης είναι παρμένος από ένα σεφαραδίτικοισπανο - εβραϊκό τραγούδι που παρουσιάζεται, το «Morenamellaman», (μετάφραση: «με λένε Μελαχρινή»). Όλα τα τραγούδια που ερμηνεύονται αποτελούν έναν μουσικό περίπλου στις χώρες της Μεσογείου και την παράδοσή τους. Μια γυναίκα αφηγείται μικρές ιστορίες για μεγάλους λαούς. Μεσόγειος είναι η θάλασσα, ο ήλιος, ο έρωτας, ο πόνος, η χαρά, η απώλεια, η απόγνωση, η ελπίδα. Η Μεσόγειος είναι οι άνθρωποί της. Μουσικές με γνώριμα μουσικά όργανα και στίχους στις ομώνυμες γλώσσες, από την Κορσική  στον Λίβανο, από την Κύπρο στην Κροατία, από την Κάτω Ιταλία στην Ανδαλουσία. Από τους Σεφαραδίτες στους Άραβες, από το μικρασιάτικο στο γαλλικό τραγούδι με πολυφωνικά στοιχεία του 15ου αιώνα. Από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στον Νικόλα Πιοβάνι και τον Νίνο Ρότα, από τον Χατζιδάκι στον Θεοδωράκη, με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, οικεία ηχοχρώματα, κοινούς στόχους και συναφή θεματολογία. Οι καημοί του έρωτα, του αποχωρισμού, της μετανάστευσης, της καταπίεσης, της εξέγερσης, του θρήνου, της προσφυγιάς, όπως τραγουδήθηκαν στη Μεσόγειο, αποδίδονται από τη γυναίκα με το ποιητικό προσωπείο της θάλασσας που ενώνει τους ανθρώπους της. Οι γλώσσες των τραγουδιών ποικίλες κι οι μελωδίες παιγμένες αριστοτεχνικά, καταργούν τα γεωγραφικά όρια και τις πολιτισμικές διαφορές και δημιουργούν τον πολιτισμό της αλληλεπίδρασης, της συμπόρευσης, της αποδοχής, της ανθρωπιάς. AlmaLibre σημαίνει ελεύθερη ψυχή και οι Grecanto μάς μαγεύουν απελευθερώνοντας ταυτόχρονα την ποιητική φαντασία μας με τα τραγούδια τους και τις όμορφες ποιητικές εικόνες που δημιουργούν μέσα από τη σκηνική αλληλεπίδραση των τεχνών, σε μια παράσταση που σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητο και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Τέτοιες παραστάσεις είναι εξάλλου μια ακόμα απόδειξη για την κοινή διαπίστωση ότι πολιτισμός, και μάλιστα υψηλός, μπορεί να παράγεται και πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα,ενώ παράλληλα είναι εφικτό να δημιουργούνται γόνιμες συνθήκες καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης μέσα από την αλληλεπίδραση καλλιτεχνών που δρουν ουσιαστικά και αθόρυβα υπηρετώντας με συνέπεια την τέχνη τους.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου, Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, 21.00.


Πηγή: pancreta