Ηράκλειο - Χανιά: 28 και 29 Σεπτέμβρη το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» - Ειδήσεις Pancreta

Mε πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιείται και φέτος το διήμερο 28 & 29 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» σε Ηράκλειο και Χανιά. Στο Ηράκλειο το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Γεωργιάδη ενώ στα Χανιά στο πάρκο Ειρήνης & Φιλίας. Στις 6 Οκτωβρίου το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» θα πραγματοποιηθεί και στο Ρέθυμνο.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις και συναυλίες που επιχειρούν να προσεγγίσουν κορυφαία ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «200 χρόνια Μαρξ. Μήπως είχε δίκιο;». Στη βάση της συνεχιζόμενης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος η καμπάνια της νΚΑ για τα «200 χρόνια Μαρξ» αναδεικνύει την επικαιρότητα του μαρξικού έργου, φωτίζοντας ταυτόχρονα την επαναστατική αντίληψή του για την επιδίωξη ενός κόσμου απελευθερωμένου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Σε σχετικό κείμενο για το φεστιβάλ αναφέρονται τα εξής:

Η πραγματοποίησή του φεστιβάλ Αναιρέσεις κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ ταυτόχρονα σε απόλυτη σύμπλευση με την Ε.Ε συνεχίζει την ίδια βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το φεστιβάλ καλείται να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην ανατροπή των παλιών και νέων αντιλαϊκών πολιτικών, στην αναγκαία αντεπίθεση του μαζικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του μετώπου της, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με κεντρικό σύνθημα «Τραγουδάμε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών» επιχειρούμε να γκρεμίσουμε τους πυλώνες αυτού του σάπιου κόσμου και να αναμετρηθούμε με την επαναστατική υπόθεση εντός του ιστορικού μας ορίζοντα.

Το δύσκολο εγχείρημα των Αναιρέσεων και το στήσιμο ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις υλοποιείται σε πείσμα των νόμων της αγοράς, των απαγορεύσεων και των επιθέσεων σε κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα.

Αταλάντευτος στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Αναιρέσεις να αποτελέσει μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία, προσφέροντας ταυτόχρονα δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές εκδηλώσεις και συναυλίες, σε εκατοντάδες νέες και νέους, καθώς και φτωχούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στο επίκεντρο της κρίσης. Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, βιβλιοπωλείο και μια σειρά άλλες πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες θα φιλοξενούνται για δύο μερόνυχτα στον χώρο του φεστιβάλ!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Ηράκλειο

anaireseis-programma-irakleio Το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο Ηράκλειο |
 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Χανιά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

  • 18:30 συζήτηση-εκδήλωση :”Οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και η απάντηση του κινήματος”. Ομιλητές: Αποστόλης Νικολόπουλος (Εκπαιδευτικός-μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Μάνθος Κυριακόπουλος (αναπληρωτής δάσκαλος-μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε Ρεθύμνου), Γιώργος Τραχανάς (φοιτητής-μέλος της νΚΑ).
  • 20:30 προβολή ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” των Ξενοφώντα Βαρδαρού, Γιάννη Ξύδα
  • 22:00 Κρητικό γλέντι και στη συνέχεια συναυλία με τους: Γιώργη Μανωλάκη, Couleur Locale.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

  • 18:30 συζήτηση-εκδήλωση. «200 χρόνια Marx. Μήπως είχε δίκιο;». Ομιλητές: Μπάμπης Συριόπουλος (μέλος της πολιτικής και της ιδεολογικής επιτροπής ΝΑΡ), Σπύρος Μαρκέτος (Ιστορικός, καθηγητής πολιτικών επιστημών ΑΠΘ).
  • 21:30 συναυλία με τους Μeridian Blank, Ηemingways, Eisvoleas and The Tedds, DJ-Set με τον Cayetano.

Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας από σπουδαστές ΙΕΚ, ενώ θα λειτουργούν θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Πηγή


Πηγή: pancreta