Η «βασίλισσα της soul» δεν μένει πια εδώ - Ειδήσεις Pancreta

Ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της παγκόσμιας μουσικής έσβησε για πάντα, καθώς η θρυλική Aretha Franklin έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, νικημένη από μακροχρόνια ασθένεια. Μία από τις πιο επιβλητικές ερμηνεύτριες της soul, τραγουδίστρια αξεπέραστων επιτυχιών και «φωνή» του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων και τα δικαιώματα των γυναικών, η Aretha Franklin υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα.

Γεννημένη τις 25 Μαρτίου 1942 στο Τενεσί, η Aretha Louise Franklin έμελλε να γίνει ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της μουσικής του 20ού αιώνα. Είναι από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά καλλιτέχνες όλων των εποχών, έχει κερδίσει 18 Grammy και έχει ηχογραφήσει περισσότερα από εκατό singles που μπήκαν στα τσαρτς και αναδείχθηκαν σε ψηλές θέσεις.

AP Photo
 

Η Aretha Franklin τραγούδησε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του '60 και '70 όπως τα «Respect» και «Chain of Fools» και κέρδισε επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας της soul».

Το «Respect» έγινε ένας από τους «κλασικούς» ύμνους του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων, αλλά και για το φεμινιστικό κίνημα.

Η Aretha Franklin ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας gospels σε εκκλησία του Ντιτρόιτ, όπου ο πατέρας της εκτελούσε χρέη πάστορα. Το 1960, σε ηλικία 18 ετών, ξεκίνησε την καριέρα της υπογράφοντας συμβόλαιο με την Columbia, αλλά δεν κατάφερε να ηχογραφήσει κάποια σημαντική επιτυχία. Το 1967 υπέγραψε στην Atlantic Records, όπου και ηχογράφησε τις περισσότερες από τις μεγάλες της επιτυχίες, όπως τα «Respect», «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman», «Spanish Harlem» και «Think».

Ο τίτλος «βασίλισσα της soul» την συνοδεύει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. 

Στη διάρκεια της καριέρας της η Aretha Franklin έγινε η γυναίκα με τις περισσότερες συμμετοχές στα τσαρτς στην Ιστορία και είχε είκοσι ένα singles στο νο1. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η καριέρα της βρέθηκε εκ νέου σε άνοδο μετά τη συμμετοχή της στη θρυλική ταινία «The Blues Brothers».

Η καριέρα της σπουδαίας κυρίας της soul ήταν πάντα οικογενειακή υπόθεση, καθώς οι δύο αδερφές της έκαναν δεύτερα φωνητικά στους δίσκους της για πολλά χρόνια, ενώ ο αδερφός της εργάστηκε ως μάνατζέρ της. Ο μικρότερος από τους τέσσερις γιους της έκανε καριέρα ως κιθαρίστας στην μπάντα της Aretha Franklin.

Η ταραχώδης ζωή της Franklin συνοδευόταν και με προβλήματα υγείας από τα νεανικά της χρόνια. Είχε πάντα πρόβλημα με τα κιλά της, ενώ το τσιγάρο τής δημιούργησε πρόβλημα στις φωνητικές της επιδόσεις.

Το 2010 η Aretha Franklin υπεβλήθη σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου. Η ίδια αρνήθηκε ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, όπως είχε αναφερθεί στα ΜΜΕ.

AP Photo
 

Από το 2011 και μετά είχε συχνά προβλήματα υγείας και ακύρωσε ορισμένες από τις εμφανίσεις της.

Πέρυσι η Aretha Franklin ακύρωσε μία σειρά από συναυλίες καλώντας τους θαυμαστές της να «προσευχηθούν για εκείνη».

Η λέξη «σεβασμός» είναι το κατάλληλο αντίο για την εκπληκτική κυρία Aretha Franklin. Η ίδια άλλωστε καθόρισε το νόημα της λέξης αυτής εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια...

Χρήστος Καλλιμάνης

Πηγή


Πηγή: pancreta